9 transplanturi în 3 zile! Cei fără nicio șansă îi salvează pe cei care mai au doar una

9 transplanturi în 3 zile! Cei fără nicio șansă îi salvează pe cei care mai au doar una

În lumea științei, cel mai apropiat act medical de spiritualitate este transplantul de organe, procedură care ridică un om aproape mort de pe patul de suferință și în pune înapoi pe picioare.

Românii înțeleg și simt tot mai mult că donarea organelor este o ultimă speranță pentru mulți bolnavi și, mai ales, că e un gest etic în momentul în care te gândești că, într-o circumstanță sumbră, ai accepta un organ donat.

dr. Radu Zamfir, director ANT

„74 de donatori în moarte cerebrală s-au înregistrat în România până în acest moment”, anunță chirurgul Radu Zamfir, directorul Agenției Naționale de Transplant. Deși ANT nu a avut un start bun în 2019, a reușit să se redreseze, depășind cei circa 50 de donatori declarați în 2018. Mai mult, în prag de sărbători, medicii au realizat, în 3 zile consecutive, 9 transplanturi cu organele provenite de la trei donatori aflați în moarte cerebrală. Familiile care au acceptat acest act de altruism față de semeni au găsit puțină alinare în suflete, știind că cei dragi lor au redat viața altor copii, părinți sau frați care se apropiau și ei de prăpastia morții.

dr. Doina Hrehoret

Pe bardicade au stat zi și noapte puținii medici specializați în transplant pe care îi avem, printre care și dr. Doina Hrehoreț, singura femeie din Sud-Estul Europei care realizează transplant de ficat, din echipa porfesorului Irinel Popescu de la Fundeni.

prof. Irinel Popescu

“Activitatea de prelevare este una dintre cele mai importante etape ale mecanismului sistemului de transplant. Din păcate, până în prezent, funcţionează cu succes doar în câteva unităţi sanitare, în care a existat disponibilitatea de a construi în ani de zile, cu mult efort, dăruire şi implicare, o echipă de coordonare de transplant”, a comunicat ANT.

România se confruntă cu o criză de donatori de organe în ultimii ani

Astfel, în 2014 au existat 138 de donatori reali în România, însă numărul s-a redus aproape continuu, ajungând la 115 în 2015, 123 în 2016 și 65 în 2017. În 2018 au fost înregistrați mai putin de 60 de donatori.