800.000 de computere in 2007

Piata calculatoarelor va creste ca volum cu 25% comparativ cu anul trecut.

In Romania s-au vandut in primele trei luni ale lui 2007 peste 210.000 de computere personale (PC), urmand ca pana la sfarsitul anului vanzarile sa depaseasca pragul de 800.000 de unitati, conform unui studiu realizat de compania de cercetare International Data Corporation (IDC). Numarul este cu 25% mai mare decat cel inregistrat anul trecut, aproximativ 635.000 de unitati.

Cresterea vanzarilor a aparut pe fondul aderarii la Uniunea Europeana, a expansiunii segmentului de retail si a cresterii economice inregistrate de Romania. Valoarea pietei de profil a depasit 180 milioane de dolari, in crestere cu 43,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Aprecierea leului a fost benefica „Dupa un an slab in 2006, in 2007 a inceput o crestere solida pe piata romaneasca de PC-uri. Deoarece aceasta se bazeaza aproape exclusiv pe importuri, scaderea continua a cursului de schimb leu/dolar le-a permis comerciantilor sa ofere configuratii de sistem mai puternice la preturi mai mici, in special pe segmentul notebook”, a spus analistul IDC Romania, Calin Mirea.

„Dincolo de influenta cursului de schimb, piata va continua sa creasca rapid in urmatorii ani, alimentata de cererea tot mai mare pentru produse IT, atat din sectorul privat, cat si din cel public”, a adaugat Mirea. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, s-a inregistrat o crestere a cotei brandurilor internationale, insa segmentul desktop este in continuare dominat de companiile locale.

PC-desktopurile domina Livrarile de PC-uri desktop au crescut cu 30% in primele trei luni. Acestea reprezinta aproximativ 73% din numarul total de unitati livrate. Primii trei distribuitori in Romania sunt K-Tech, Fujitsu-Siemens Computers si Complet Electro Serv, cu o cota de piata insumata de 36a. Sistemele portabile au acoperit mai mult de un sfert din piata totala, fata de mai putin de 22% in primele trei luni ale anului 2006.

Vanzarile de unitati notebook au inregistrat o crestere de peste 57,6% fata de trimestrul intai al anului trecut. Cei mai importanti furnizori sunt Fujitsu Siemens, HP si Acer, cu o cota de piata de 54%. Specialistii spun ca PC-desktopurile sunt preferate datorita raportului performanta/pret mult mai avantajos decat cel oferit de un sistem portabil.

Cu aproximativ 2.000 de lei se poate achizitiona un sistem PC-desktop care permite rularea de continut High Definition (HD), pe cand la aceiasi bani un notebook ofera performante cel mult medii.

Concurenta acerba pe piata serverelor Unul dintre domeniile care a cunoscut o dezvoltare deosebita in ultimii ani este cel al serverelor destinate companiilor de toate marimile. Vanzarile de servere au scazut cu 10,5% in primul trimestru al lui 2007, comparativ cu trimestrul intai din 2006.

Acest segment acopera numai aproximativ 1,5% din numarul total de PC-uri livrate. Primii trei jucatori pe aceasta piata sunt IBM, HP si Dell, a caror cota de piata combinata se ridica la 78%.

IBM va incerca sa exploateze mai bine  in viitor segmentul intreprinderilor mici si mijlocii din Romania. Astfel, compania ofera si doua modele de servere in noul program IBM Express Advantage (EA) ce va finanta prin leasing IMM-urile care vor sa beneficieze de ofertele de solutii incluse.

Una dintre companiile romanesti care concureaza pe piata serverelor cu cei trei giganti este Maguay. Are o cota de piata de aproximativ 4%, fiind cel mai mare furnizor autohton de servere pentru toate tipurile de companii.

De asemenea, este singura companie din Romania certificata de Intel pentru integrarea si comercializarea solutiilor bazate pe procesoare de ultima generatie destinate serverelor - Intel Itanium 2. Maguay tinteste pentru 2007 o cota de piata de aproximativ 7%. Printre clientii companiei se numara „La Fantana” sau Registrul Auto Roman.

EVOLUTIE

HP, locul 1 la servere

Pentru al cincilea an consecutiv, HP ocupa locul 1 in privinta numarului de servere livrate, conform celor mai recente date furnizate de IDC. HP a crescut livrarile de servere cu 16,6% in primul trimestru si a atins o cota de piata de 33,6%.

Evolutia a fost sustinuta de cresterea pe modelele de servere ProLiant, Integrity si BladeSystem (server in care procesoarele, componentele de retea, memoria, sursa si celelalte componente sunt integrate pe aceeasi placa, pentru a se salva spatiu; ele sunt mai eficiente si consuma mai putina energie - n.r.). Asta inseamna ca unul din trei servere, la nivel mondial, este livrat de HP.

Mai mult, compania este pe primul loc pentru trei ani la rand in privinta veniturilor inregistrate pe segmentul de servere. In plus, HP si-a pastrat pozitia de lider in ceea ce priveste comercializarea de servere x86 si de servere blade, segment pe care detine o cota de livrare de 45,1% si o rata de crestere de la an la an de peste 84%.

Compania a castigat si 5% din cota IBM si Dell in primul trimestru, datorita adoptarii pe scara larga a arhitecturii c-Class a HP BladeSystem si a utilizarii sistemelor blade pe piata computerelor de inalta performanta.