8 pași pentru sănătatea inimii. Respectarea acestora poate încetini îmbătrânirea biologică cu 6 ani, spun cercetătorii
Sănătatea inimii. Vrei să trăiești mai mult? Există o legătură între a avea o inimă sănătoasă și o îmbătrânire biologică întârziată.
De asemenea, există măsuri pe care le puteți lua pentru a ajunge la acest rezultat, potrivit CBSNews.
Sănătatea inimii, de importanță majoră
Studiul a folosit informații din National Health and Nutrition Examination Survey, care a fost completat de 6.500 de adulți între 2015 și 2018.
Acesta a constatat că o bună sănătate cardiovasculară poate încetini procesul de îmbătrânire biologică.
Studiul a constatat că adulții cu o sănătate cardiovasculară bună aveau o vârstă biologică mai tânără cu 6 ani decât vârsta lor reală.
„Am descoperit că o sănătate cardiacă mai bună este legată de o îmbătrânire biologică mai lentă, măsurată prin vârsta fenotipică.
Pe măsură ce sănătatea inimii se îmbunătățește, îmbătrânirea biologică încetinește și ea”, a declarat Nour Makarem, autor principal al studiului și profesor asistent de epidemiologie la Mailman School of Public Health din cadrul Columbia University Irving Medical Center din New York.
Makarem a vorbit despre studiu într-un comunicat de presă al Asociației Americane a Inimii.
„Vârsta fenotipică este un instrument practic pentru a evalua procesul de îmbătrânire biologică a organismului nostru și un predictor puternic al riscului viitor de boală și de deces”.
De asemenea, a funcționat și invers: persoanele a căror sănătate cardiacă a fost mai proastă au avut o vârstă fenotipică mai mare, ceea ce înseamnă că, biologic, erau mai „bătrâni” decât se așteptau.
De exemplu, vârsta medie reală a celor cu o sănătate cardiovasculară ridicată a fost de 41 de ani, „deși vârsta lor biologică medie era de 36 de ani; iar vârsta medie reală a celor care aveau o sănătate cardiovasculară scăzută a fost de 53 de ani, deși vârsta lor biologică medie era de 57 de ani”.
8 pași pentru sănătatea inimii
Studiul a folosit lista de verificare „Life's Essential 8” a Asociației Americane a Inimii, care este o listă de comportamente legate de stilul de viață, pentru a afla cât de sănătoase erau inimile oamenilor.
Aceștia sunt cei 8 pași:
- Urmați o dietă sănătoasă;
- Să vă deplasați mai mult;
- Renunțați la tutun;
- Dormiți suficient de bine;
- Aveți grijă la greutate;
- Mențineți sub control colesterolul;
- Aveți grijă la glicemie;
- Verificați tensiunea arterială.
Respectarea mai bună a tuturor celor 8 metrici esențiale ale vieții și o mai bună îngrijire a sănătății inimii pot încetini procesul de îmbătrânire și vă pot oferi multe beneficii pe termen lung.
Potrivit lui Makarem, o îmbătrânire biologică mai mică este legată de o viață mai lungă și de un risc mai mic de deces. De asemenea, este legată de un risc mai mic de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă.
Îmbătrânirea, amânată
O problemă a studiului este că metricile cardiovasculare au fost măsurate doar o singură dată.
Acest lucru a însemnat că nu au putut fi constatate schimbările în sănătatea inimii și posibilele efecte ale acestora de-a lungul timpului.
Cu toate acestea, rezultatele ne ajută să înțelegem cum o viață sănătoasă ne poate face să trăim mai mult, spune Dr. Donald M. Lloyd-Jones, care se ocupă de grupul de redactare a lucrării Life's Essential 8 și a fost președinte voluntar al Asociației Americane a Inimii.
„Toată lumea vrea să trăiască mai mult timp, însă, mai important, vrem să trăim mai mult timp în condiții de sănătate, astfel încât să ne putem bucura cu adevărat și să avem o calitate bună a vieții pentru cât mai mulți ani posibil”, a declarat el în comunicatul de presă.
American Heart Association și National Institutes of Health au plătit pentru acest studiu preliminar.
Acesta va fi prezentat la sesiunile științifice ale AHA 2023 din Philadelphia la sfârșitul acestei luni.