7 lucruri pe care probabil nu le ştiai despre Norvegia...

7 lucruri pe care probabil nu le ştiai despre Norvegia...

...ţara care a strâns aproape 100 de mii de euro pe locuitor din petrol.

1. Şi şoferii norvegieni îi înjură pe politicienii "hoţi" pentru cât de scumpi sunt carburanţii. Cu peste doi euro pe litru, Norvegia este pe primul loc în lume la preţul benzinei. Raţiunea este că astfel încasările şi mai mari din petrol se împart echitabil, între cei care consumă mult carburant şi cei care consumă puţin sau deloc. Doar în Turcia mai costă benzina doi euro. (Vezi aici unde se vinde cea mai scumpă şi cea mai ieftină benzină)

2. După acelaşi principiu, accesul în oraşele mari este taxat cu 1,5 euro, taxă din care se strâng cam o treime din banii pentru drumuri. Iniţial, în anii '90, măsura a fost foarte nepopulară după ce drumurile n-au mai fost "gratis". Însă acum majoritatea şoferilor apreciază avantajele taxei: poduri şi tunele construite de banii respectivi dar şi utilizare uşor sporită a transportului în comun.

3. Contrar miturilor, în Norvegia munca e taxată în medie cu doar 33,7%, adică sub plutonul european. România este în top 10 mondial, cu 43%.

Ne puteți urmări și pe Google News

4. Micul trafic de frontieră cu Suedia înfloreşte, pentru că Norvegia are printre cele mai mari preţuri din lume. Cumpărăturile sunt, în medie, cu 43% mai scumpe decât în Uniunea Europeană şi cu 63% mai scumpe decât în SUA. Faţă de România, preţurile sunt de 2,3 ori mai mari iar veniturile - de 10 ori mai mari.

5. Un norvegian din zece deţine legal măcar o armă de foc, Norvegia fiind astfel pe locul 11 mondial după SUA, Elveţia, Serbia, Cipru, celelalte ţări nordice şi câteva ţări arabe. Totuşi, rata criminalităţii este printre cele mai mici din lume iar până la demenţa lui Anders Breivik doar un sfert dintre omoruri aveau ca instrument o armă de foc.

6. Permisul de conducere ajunge să coste şi 3.000 de euro iar în primii doi ani poate fi anulat teribil de uşor, caz în care e nevoie de un nou examen. Pentru şoferii prinşi că au băut, amenzile pot ajunge la 10% din venitul anual, adică mai mult de un salariu lunar, care se adaugă la 30 de zile de puşcărie.

7. Deşi există un mic avion de protocol şi posibilitatea de-a închiria - la nevoie - chartere, familia regală şi membrii guvernului circulă în curse de linie de câte ori e posibil. La extrema opusă în topul protocolului era fostul preşedinte zairez Mobutu Sese Seko, care obişnuia să închirieze un supersonic Concorde pentru shopping.

www.riscograma.ro

Citește și Lecţia petrolului norvegian: cum a pierdut România zeci de miliarde de dolari