Traumatismele craniocerebrală (TCC) reprezintă principala cauză de dizabilitate în țările industrializate și în curs de dezvoltare, dar și principala cauză de mortalitate în rândul tinerilor.
În România, anual se înregistrează 60.000 de cazuri noi de TCC, principala lor cauză fiind accidentele rutiere. Asta înseamnă în jur de 300 de cazuri la 100.000 de locuitori, iar 75% din persoanele decedate în accidente rutiere au suferit un traumatism craniocerebral.
Rămân cu sechele psihice pentru toată viața
„Mulți dintre cei care au suferit un traumatism craniocerebral prezintă sechele, chiar și cei cu traumatisme craniene ușoare. Tulburările cognitive (atenție, memorie, limbaj, percepție), afective și comportamentale sunt cele mai frecvente și importante simptome cu care se confruntă acești pacienți, ele având un impact deosebit și asupra famililor și a societății. Aceste deficite determină o dependență socială a bolnavilor, chiar în absența unor dizabilități fizice, afectând capacitatea de muncă, relațiile familiale, activitățile zilnice”, a subliniat prof. dr. Dafin Mureşanu, la cea de-a 11 ediție a Școlii Internaționale de Vară de Neurologie, care se desfășoară, zilele acestea, la Eforie Nord.
Una din cele mai frecvente complicații este epilepsia post traumatică. Aceasta apare în 10%-20% din cazuri. Alte complicații sunt hidrocefalia internă, infecțiile cerebrale, osificarea heterotopică. Traumatismele craniocerebrale cresc riscul apariției bolilor neurodegenerative: boala Alzheimer, boala Parkinson sau demența pugilistică, cauzată de lovituri repetate.