600 de euro/mp, preţul real al apartamentelor vechi

Pe lângă garantarea creditului pentru achiziţia primei locuinţe, Guvernul ar trebui să negocieze cu băncile şi nivelul dobânzii pentru un astfel de prim credit, a declarat pentru evz.ro Ruxandra Cleciu, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI).

 Potrivit acesteia,  costul creditului şi eligibilitatea clientului reprezintă principala problemă a celui care vrea să îşi achiziţioneze o locuinţă. Cleciu spune că dobânzile practicate de băncile din ţara noastră sunt prea mari în comparaţie cu cele practicale în restul ţărilor europene.

2-3% dobânda optimă

Reprezentanta ARAI spune că nivelul optim al dobânzii pentru achiziţia primei locuinţe ar trebui să fie de 2-3%, pentru creditele acordate în moneda europeană.

Referitor la evoluţia preţurilor, Cleciu apreciază că dacă apartamentele vechi ar putea să mai scadă, cele noi sunt vândute deja cu marjă minimă de profit.

Astfel, cu suma garantată de stat, respectiv 60.000 de euro, se poate achiziţiona o locuinţă de două sau trei camere, la periferia oraşelor, în blocurile construite înainte de 1989.

Cu aceeaşi sumă, poate fi achiziţionată o locuinţă şi în blocurile nou construite, însă situate tot la perferie, şi cu o suprafaţă mult mai mică.

În ceea ce priveşte costurile de construcţie, acestea ajung la 750-800 de euro/ metrul pătrat, la care se adaugă o marjă minimă de profit de 15-20%.

Cleciu a explicat că din această sumă, 600 de euro/mp reprezintă numai costul de construcţie propriu-zis, la care se adaugă costul cu terenul şi marja de profit a dezvoltatorului.

Preţul nu poate să scadă sub 1.000 de euro “În aceste condiţii, mai mult de 900-1.000 de euro/mp preţul nu poate să scadă “, a mai spus Cleciu.

De asemenea, în cazul apartamentelor vechi, reprezentanta ARAI spune că preţul correct ar fi de 600 de euro pe metrul pătrat sau să fie mai scăzut cu 30% faţă  preţul celor noi.

Premierul Emil Boc a declarat ieri că valoarea creditelor contractate pentru achiziţionarea primei locuinţe vor fi garantate de stat în limită maximă de 60.000 euro, finanţarea totală asigurată acestui program ridicându-se la un miliard de euro.

Garanţia va fi acordată numai persoanelor care achiziţionează pentru prima dată o locuinţă şi care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar .

"Dorim să-i sprijinim în mod direct pe cei aflaţi în faţa achiziţionării primei case. Ştim ce dificultăţi există: fie nu există bani pentru plata avansului la bancă, fie uneori nu există salariu suficient pentru a-ţi putea plăti ratele aferente unei case pe care o cumperi şi pentru care te împrumuţi de la bancă. Decizia de garantare a creditului este un spijin direct şi pentru sectorul construcţiilor", a spus Boc, la finalul şedinţei de ieri a Guvernului.

Preşedintele ARAI spune că orice măsură de acest gen este binevenită, atât în rândul clienţilor cât şi în rândul agenţiilor imobiliare.

Analiştii imobiliari mai spun că Executivul ar trebui să ţină cont şi de faptul că o locuinţă cu o suprafaţă egală, poate avea un preţ diferit, în funcţie de zonele ţării şi oraşe.

CITIŢI ŞI: Ioana Maria Vlas: „Am fost proastă, dar mai bine proastă decât hoaţă“ O nouă amânare în dosarul FNI