Picnicul se afla în topul activităţilor realizate de 60 % dintre români, iar în ultimul an, aproape 45% dintre aceştia au mers la picnic de peste 10 ori. Acestea sunt rezultatele un studiu realizat de Daedalus Millward Brown pentru a vedea opinia românilor cu privire la Legea Picnicului, un proiect legislativ iniţiat de Green Revolution.
Printre activităţile realizate de către 60% dintre românii din mediul urban în ultimele 12 luni, se număra pe primele locuri ieşirile în parc şi cele la iarbă verde sau grătar. Acestea sunt urmate de activităţi culturale (concerte, evenimente) şi sportive (în special fitness şi fotbal).
Picnic = grătar, cel puţin o dată pe lună
Aproape 45% dintre românii din mediul urban au mers la picnic de peste 10 ori în ultimul an, ceea ce ne duce la o frecvenţă aproximativă de o dată pe lună, ţinând cont că perioadele tradiţionale ale picnicului sunt aprilie – septembrie. De asemenea, 92,7 % din români înţeleg prin picnic activitatea de a face grătar, de a asculta muzică, de a juca diverse jocuri şi mai puţin de a citi sau a face drumeţii.
Legea Picnicului reglementează aspectele deranjante ale activităţii de picnic, iar acestea sunt relevate şi de studiul Daedalus Millward Brown: existenţa gunoaielor, lipsa dotărilor şi a spaţiilor special amenajate. De asemenea, şi gălăgia, aglomeraţia sau fumul constituie motive de deranj.
Soluţii pentru picnic curat
Dotarea spaţiilor cu coşuri de gunoi şi toalete şi salubrizarea regulată a zonelor în care se face picnic sunt considerate cele mai eficiente soluţii pentru a rezolva problemele cauzate de cei care ies la picnic. De altfel, 76,8 % din români consideră că implicarea autorităţilor locale în administrarea acestor zone va rezolva problemele. Potrivit reglementărilor legislative, autorităţile locale trebuie să amenajeze locuri speciale pentru cei care vor să facă picnic în mijlocul naturii pentru a evita cazurile de poluare cu deşeuri în natură.
Sondajul a fost efectuat telefonic în perioada 11 – 30 martie 2012, pe un eşantion reprezentativ de 1.000 de persoane din mediul urban, cu vârste între 18 şi 65 de ani.
Legea Picnicului, la două luni de aprobare
La doar două luni de existenţă, de Legea Picnicului au auzit aproape 40% dintre romanii din mediul urban, în special cei de peste 45 de ani. Ceea ce este de remarcat însă este faptul că peste jumătate dintre românii din mediul mediul urban nu vede aspecte negative ale legii, în timp ce majoritatea aspectelor pozitive se leagă de mediu şi protejarea acestuia.
Influenţa legii, atât asupra oamenilor cât şi asupra naturii, este văzută ca pozitivă de către majoritatea românilor. Mai mult, dacă situaţia s-ar îmbunătăţi, chiar şi o parte din persoanele care nu obişnuiesc să iasă la picnic ar face acest lucru în viitor.
Despre Legea Picnicului
În 17 martie Legea a fost promulgată de Preşedintele Traian Băsescu, după această a fost adoptată pe 21 februarie de Cameră Deputaţilor.
Potrivit legii, vor fi amenajate pentru picnic, pe domeniul public său privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale, zone care vor fi dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru această activitate şi în care aprinderea focului este permisă.
Participanţii la picnic vor trebui să păstreze liniştea şi să nu deranjeze comunităţile locale, să arunce deşeurile doar în locurile special amenajate, să aprindă focul doar în locurile indicate şi să-l supravegheze permanent. Totodată, persoanele care fac picnic vor trebui să lase locul curat şi nealterat, să nu arunce ţigări sau chibrituri aprinse în alte locuri decât cele special amenajate, şi să respecte bunele moravuri.
Nerespectarea prevederilor acestei legi se va pedepsi cu amenzi cuprinse între 100 şi 5.000 de lei. Tu ce faci în timpul liber? Pe 1 Mai vei ieşi la grătar? CITIŢI ŞI:
- Sezonul grătarului: care e legătura dintre FUM şi CANCER. Ce trebuie să evitaţi
- Control la grătare de 1 Mai!
- Atenţie, grătarele atacă!