60 de milioane de locuri de muncă din UE și Marea Britanie,  în pericol. Ce e de făcut?

Faimoasa firmă de consultanță McKinsey avertizează într-un raport publicat luni că rata șomajului în UE ar putea crește de la aproximativ 6% la peste 11% și va rămâne la acest nivel o vreme îndelungată  dacă pandemia nu va fi oprită rapid, anunță politico.eu.

McKinsey estimează că pericolul planează asupra unui sfert din locurile de muncă din întreaga Uniune Europeană și Regatul Unit. Nu e vorba numai de concedieri, ci și de reducerea orelor de muncă sau de tăieri de salarii. De asemenea, pot apărea probleme temporare sau concedieri permanente. Profesiile care nu necesită un contact strâns cu alții, de pildă contabilii și arhitecții, sunt considerate cu risc scăzut, împreună cu cele care oferă servicii esențiale, cum ar fi poliția.

Aproximativ 55 de milioane de lucrători sunt angajați, însă, profesii cu risc ridicat, inclusiv casiere în magazine de vânzare cu amănuntul, bucătari, lucrători în construcții, personal hotelier și actori. Aproximativ 80% din locurile de muncă considerate la risc sunt deținute de persoane care nu au o diplomă universitară.

Firma de consultanță McKinsey a imaginat un scenariu în care Europa nu reușește să țină sub control virusul în termen de trei luni și este forțată să continue măsurile de distanțare socială în timpul verii. În aceste condiții, rata șomajului UE va atinge un nivel de 11,2% în 2021, cu o recuperare completă improbabilă până în 2024.

McKinsey susține  că afacerile și guvernele trebuie să acționeze rapid pentru a proteja locurile de muncă. Companiile ar trebui să reducă costurile, să separe schimburile de muncă și să permită lucrul la distanță, atunci când este posibil. Guvernele ar trebui să ofere garanții de împrumut, scutire de impozite și plata garanțiilor pentru lucrători, o parte dintre acestea fiind deja realizată în toată Europa.

Regatul Unit acoperă 80% din salariile lucrătorilor pentru cel puțin următoarele trei luni până la un maxim de 2.500 lire sterline (2.900 USD) pe lună. Germania și Franța au programe similare în vigoare. Pachetul de ajutor pentru coronavirus al Uniunii Europene include până la 100 de miliarde de euro (110 miliarde de dolari) în subvenții salariale care vizează prevenirea disponibilizărilor în masă, precum și sute de miliarde în împrumuturi acordate întreprinderilor și credit pentru guvernele UE.

„Protejarea locurilor de muncă în pericol în întreprinderi productive, altfel sănătoase, este imperativă; Pierderea acestor locuri de muncă nu ar fi doar o tragedie la nivel individual, dar ar fi, de asemenea, foarte dureroasă din perspectivă economică ”, se arată în raportul McKinsey.

Piața muncii din SUA este deja lovită de pandemie, cu aproximativ 22 de milioane de oameni, sau aproximativ 13,5% din forța de muncă depunând cereri inițiale de șomaj începând cu 14 martie. Rata șomajului țării, care a urcat la 4,4% în martie, de la un minimul istoric de 3,5% în februarie, se așteaptă să atingă cifre duble în aprilie.

Mulți economiști se așteaptă ca șomajul american să ajungă în cele din urmă la 15% sau mai mult. Economiștii JPMorgan prognozează un vârf de până la 20%.

Ocuparea forței de muncă în Statele Unite a scăzut mai repede și mai profund în timpul crizei financiare globale din 2008 decât în ​​Europa, a menționat McKinsey, cel mai probabil deoarece reglementările pieței forței de muncă sunt mai flexibile în America. Cu toate acestea, piața muncii din SUA a revenit mult mai rapid, iar ocuparea forței de muncă a revenit la nivelurile anterioare crizei până la sfârșitul anului 2014. Europa a avut nevoie de doi ani să ajungă la acest rezultat.