„6! Vine presa” împlineşte 5 ani

Emisiunea postului B1 împlineşte astăzi vârsta grădiniţei. Realizatorii, vedetele, dar şi „naşul” Radu Moraru petrec alături de ea.

Emisiunea „6! Vine presa”, difuzată de luni până joi, între orele 18.00 şi 20.00, pe B1, împlineşte astăzi cinci ani de când a emis prima data pe piaţa televiziunilor. Echipa este aceeaşi de la început. În prima parte ne întâlnim cu Livia Dilă, care dezbate principalele evenimente ale zilei.

Rubrica mondenă e preluată de Roxana Iliescu, iar sportul este reprezentat de Dan Dumitrescu şi Adriana Krips. Astăzi, pe lângă echipa realizatoare, la aniversare vor mai fi prezenţi oameni politici şi vedete, iar invitatul special este Radu Moraru.

EVZ: Cum arată emisiunea „6! Vine presa” după cinci ani? Livia Dilă: E iubită de multe categorii sociale, cadre didactice, medicale, pensionari, oameni din administraţie, studenţi, cei care se află acasă la ora 18.00. Şi, să nu uit, românii aflaţi în străinătate, care ne scriu şi ne felicită de multe ori. Unii ne şi ceartă, asta e bine, pentru că aflăm care este voinţa telespectatorului nostru.

Roxana Iliescu: Aş fi foarte interesată să aflu de la telespectatori răspunsul la întrebarea ta. Pentru mine arată în fiecare zi altfel, în fiecare zi o provocare în a aborda noi subiecte interesante, dar şi pozitive în acelaşi timp.

Ce s-a schimbat de la primele ediţii şi până acum? Livia Dilă: Am fost primul format de acest fel de pe piaţa media. La noi s-au lansat mulţi jurnalişti de presa scrisă, apoi celelalte televiziuni au văzut că este un produs complex şi l-au copiat. A fost destul de greu, invitaţi mulţi, subiecte diferite, conflicte, tonuri mai ridicate, ceva ipocrizie dinspre latura politică şi nu numai, ingrediente care au făcut un brand din „6!Vine presa”. Roxana Iliescu: Am început aşa, ca o joacă, ţin minte şi acum că Radu Moraru mi-a spus că trebuie să fiu la fel de documentată ca în interviurile pe care le luam pe teren când eram reporter, dar mai incisivă, şi că va trebui să am grijă la îmbrăcăminte. Până atunci mă îmbrăcam numai sport, din comoditate.

Am învăţat ce înseamnă să vii cu pantofii eleganţi „la pachet’’, să zâmbesc frumos la cameră, dar cel mai greu mi-a fost să mă încadrez în timpul scurt al directului. Când un subiect e interesant, nu m-aş mai opri din întrebări... la primele emisiuni eram cu toţii un pic stângaci... acum ne simţim ca acasă.

Ce încercaţi să aduceţi în plus? Livia Dilă: La noi se pune accentul pe dezbatere şi încercăm să aducem oamenii cei mai relevanţi. Nu contează diferenţele între puncte de vedere, ci argumentarea lor.

Roxana Iliescu: Un jurnal de ştiri prezintă faptele cu mai multe sau mai puţine amănunte, mai mult sau mai puţin corecte. La noi sunt invitaţi protagoniştii ştirilor să comenteze în direct.

Cu cine concuraţi în mod direct, în privinţa audienţelor? Livia Dilă: Fiecare are publicul lui, la ora 18.00, şi propriul demers jurnalistic. „Telespectatorii noştri sunt mai deştepţi decât ai lor”, ca să parafrazez colegii de la Academie.

Roxana Iliescu: Pe intervalul meu orar, nu am concurenţă directă, pentru că pe celelalte canale sunt ştiri din alte domenii. Cine vrea să vadă monden mă are pe mine. Şi multă lume face această alegere, ne preferă pe noi, atât în cursul săptămânii, cât şi vinerea la „Săptămâna mondenă”.

DAN DUMITRESCU

Un „sportiv” ce concurează cu vremurile Ce încercaţi să aduceţi în plus faţă de un jurnal de ştiri obişnuit? Dan Dumitrescu: Dezbaterea. Jurnalul de ştiri, prin definiţie, rămâne în zona unui gen publicistic primar. Dezbaterea evenimentelor la zi şi diversitatea opiniilor formulate de invitaţi în cadrul emisiunii ne salvează din două capcane mari şi recunoscute ale presei: gândirea unică şi suprasaturarea.

Cu cine concuraţi în mod direct, în privinţa audienţelor? Cu vremurile. Nu vreau să discut despre concurenţă. Cred că aş derapa într-un didacticism numai bun de pus pe clanţă. Pot spune însă că mă simt foarte bine atunci când, pe stradă sau în alte locuri publice, graţie emisiunii la care lucrez, sunt pus în situaţia de a răspunde salutului unor oameni de bună condiţie. Dar nu mă deranjează nici înjurăturile. Bineînţeles, doar dacă sunt sincere.

Cum calmaţi spiritele în studio? Nu m-am confruntat decât cu o singură tentativă de ieşire în decor. Adresându-se unui alt invitat din studio, Gigi Becali a dat drumul la jetul de zdrenţe şi hahalere. L-am certat cu pumnu’-n masă şi alte vorbe pe care să le înţeleagă. Iar acesta, nefiind obişnuit cu astfel de retururi, s-a potolit instantaneu. Dacă nu întrec măsura, nu cred că mitocanii merită să fie protejaţi prin tertipul publicităţii. Dimpotrivă, afişarea lor în piaţa publică este tot ceea ce li se cuvine.