Şase asociaţii solicită facotirlor politici de decizie, Consiliului Suprem de Apărare a Țării și Curții Constituționale a României să asigure instituțiilor cu atribuții în domeniu instrumentele necesare și suficiente, inclusiv legislative, pentru preîntâmpinarea unor potențiale atacuri teroriste sau alte amenințări.
Asociația pentru Implementarea Democrației, Calea Europeană, Asociația Română pentru Evaluare și Strategie, Asociația pentru Transformare Europeană, Asociația Atlantică a Tinerilor Lideri Politici, Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, Federația Patronatelor din Turism si Servicii subliniază faptul că tragediile precum cea de la Charlie Hebdo ne aduc aminte de nevoia esențială a cetățenilor de a se simți protejați de statul în care trăiesc și își reafirmă sprijinul pentru demersurile statului român de întărire a capacităților structurilor sale responsabile de securitatea națională.
"Frecvența acestor fapte din ultimul timp, dincolo de atingerea adusă vieții unor oameni nevinovați, reprezintă încălcări grave ale drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor. În acest context, se impune o abordare calmă, rațională și de solidaritate națională în jurul obiectivelor ce vizează apărarea vieții cetățenilor României", se arată în mesajul transmis de cele şase asociaţii, postat pe aid-romania.org.
Semnatarii solicită crearea cadrului legislativ necesar, care sa tina cont de progresul tehnologic si de modul in care acesta este folosit de către indivizi sau grupuri implicate în planificarea sau comiterea de atacuri teroriste, cu precădere aprobarea în regim de urgență a proiectului de lege privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice PrePay.
Todoată, asociaţiile solicită decidenților politici să asigure respectarea dreptului la viață privată și a drepturilor fundamentale ale cetățenilor și evitarea potențialelor încălcări ale acestor legi prin:
• Asigurarea de către Parlament a resurselor umane, financiare și logistice, necesare și suficiente, în vederea efectuării unui control prompt și de calitate privind instituțiile care stochează datele persoanelor.
• Asigurarea de către Parlament prin Comisiile de specialitate a unui control eficient asupra serviciilor de informații.
• Garantarea folosirii legale a instrumentelor și capabilităților puse la dispoziția beneficiarilor, astfel instituțiile ce vor beneficia de instrumentele legislative menționate să asigure, prin intermediul departamentelor juridice din cadrul acestora, proceduri clare prin care să evite orice fel de încălcare a drepturilor fundamentale.