6 iunie 1944 - culisele unei debarcări aproape imposibile! Ce a făcut diferența pe câmpul de luptă în rândul Aliaților?
Fără îndoială că debarcarea din Normandia din 6 iunie 1944 rămâne în analele debarcărilor militare. Aliații reușeau ceea ce ar fi dorit Napoleon să facă dar în sens invers! Dacă Napoleon dorea o debarcare în Anglia, Aliații au reușit o debarcare în Franța ocupată de naziști. Asta a presupus antrenamente dure pentru militari, exerciții de debarcare, s-au petrecut multe tragedii și au fost mulți soldați care și-au pierdut viața la antrenamente.
6 iunie 1944 - imposibilul devine posibil. Rolul spionajului
6 iunie 1944 era ziua de naștere a soției feldmareșalului Erwin Rommel. Așadar, Rommel era acasă, în Germania. Nimic nu anunța că debarcarea aliată s-ar putea produce pe plajele Normandiei unde se ridicau pereți stâncoși pe care nimeni nu i-ar fi putut escalada ca formație de luptă nici la antrenament darămite în război sub foc inamic.
Zidul Atlanticului, unde Rommel își pusese toată priceperea sa avea două armate germane puternice desfășurate de-a lungul său. La Calais, exista o altă armată germană pregătită.
Spionajul aliat a încercat să inducă permanent faptul că debarcarea se va produce la Calais sau în Balcani. La Calais, erau adunate efective militare, erau amenajate parcuri de tehnică militară (în realitate machete camuflate și păpuși pe post de soldați).
Rezistența Franceză transmitea mesaje false care să ajungă la decodoarele naziste ale Abwehr tot cu ideea că era vorba de Calais. Și totuși, spionajul german, Gestapo mai ales, prinsese un fir și anume că debarcarea putea fi în Normandia, fapt trimis la Berlin.
6 iunie 1944 - Spionaj și dezinformare
Abwehr-ul lui Canaris fusese înglobat din februarie 1944 în SD (Sicherheit Dienst) iar Canaris fusese trimis la un serviciu de aprovizionare la Marină. Totuși, el în colaborare cu Aliații făcuseră câteva acțiuni subversive care să le inducă nemților ideea că debarcarea ar fi în Balcani.
Un cadavru care părea a fi al unui agent britanic a fost pescuit de naziști și asupra lui s-au găsit acte care vorbeau de o debarcare în Balcani. La începutul lunii iunie 1944, când naziștii ocupaseră Corfu de la italienii care în 1943, schimbaseră tabăra, ieșind din alianța cu Hitler, a avut loc un raid de bombardament britanic.
Alături de Gestapo (Gehaime Staats Polizei), Reichul mai avea un serviciu secret bazat pe SS numit RHSA (Reichs Haupt Sicherheit Amt - Oficiul Superior Secret de informații al Reichului). Chiar englezii erau cât pe ce să se saboteze singuri! La Ankara, Sir Hughe Montgomery Knatchbull-Hugessen era ambasador al Marii Britanii din 1939.
Din noiembrie 1943 și până în martie 1944, șoferul și valetul său, un albanez din Kossovo, Elyesa Bazna (1904-1970), numit de naziștii din RHSA „Cicero” deschidea valiza șefului său și fotografia documetele secrete, pe care le remitea recrutorilor săi. Între ele, a fost, așa cum va mărturisi unor surse consultate de celebrii istorici ai celui de Al Doilea Război Mondial Allain Decaux și Jacques de Launay și un document unde scria clar numele Overlord!
Epilog...
Operațiunea Overlord trebuia să înceapă pe 5 iunie, dar vremea nevaforabilă a decalat-o cu 24 de ore, pe 6 iunie 1944. Naziștii nu au bănuit că debarcarea va fi în Normandia și nu au reuști să se mobilizeze încât să o oprească.
Operațiunea Overlord a durat din 6 iunie 1944 până la 30 august 1944. Rezistența Franceză s-a coordonat foarte bine cu Aliații debarcați. Cad orașe precum Rouen, Caen. La 17 iulie 1944, un atentat al canadienilor aproape l-a ucis pe Rommel, care a fost în convalescență până la sinuciderea sa comandată de Hitler, iar la 20 iulie 1944 eșua atentatul contra lui Hitler la Rastenburg.
La 23 august 1944, România întorcea armele contra Axei, iar în aceeași zi, Rezistența Franceză elibera Parisul. Nici nemții nu vor sta cu mâinile în sân, vor încerca bombardarea Angliei cu rachete V-2, vor încerca să se regrupeze în Balcani, la Budapesta dar și o contraofensivă în Ardeni în iarna 1944-1945. Dar astea sunt alte povestiri de război la fel de interesate...