17 secretari de stat, doi subsecretari de stat şi 35 de subprefecţi părăsesc aparatul guvernamental, economiile la buget fiind în acest an de două milioane euro. Premierul Emil Boc a semnat astăzi decizia de eliberare din funcţie a celor 54 de oficiali.
“Dintr-un număr de 57 secretari de stat, din care şapte posturi vacante, rămân doar 32 de posturi de secretari de stat. Am semnat miercuri deciziile de eliberare din funcţie pentru 17 secretari de stat şi doi subsecretari de stat”, a spus Boc. El a precizat că eliberarea unui subsecretar de stat de la Ministerul de Interne se va face numai după întrunirea Consilului Suprem de Apărare al Ţării.
Cine părăsește ministerele
Au fost eliberaţi din funcţie de la Ministerul Economiei Tudor Serban – secretar de stat pe energie si resurse minerale, Maria Pârcălăbescu – comerț exterior, Irinel Cristu - IMM-uri mediu de afaceri. De la Ministerul Finanţelor va pleca Graţiela Iordache, iar de la Ministerul Dezvoltării Regionale - Sorin Munteanu, Barna Tanczos (care va fi numit la Ministerul Agriculturii) şi subsecretarul de stat Ion Sterian.
De la Ministrul Agriculturii vor pleca Dănuţ Apetrei şi Peter Andrei Haschi şi va veni Barna Tanczos, în timp ce de la Ministrul Muncii va pleca Dumitru-Nicu Cornoiu. Ministerul Afacerilor Externe va rămâne fără Bogdan Mazuru şi Călin-Radu Ancuţa, iar Ministerul Administrației și Internelor fără Marius Tiberiu Martinescu, Irina Alexe şi Liviu Grădinaru. În acest caz, eliberarea unui post de secretar de stat de la MAI se va putea face după aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Fără reduceri de personal în patru ministere
De la Ministerul Justiţiei va pleca Rodica Constantinovici, de la Transporturi vor pleca Anton Marin şi Popa Gheorghe, de la Mediu Mircea Cotoşman şi Dan Cârlan, dar va fi numit Marin Anton (plecat de la Transporturi). Secretarul de stat de la Ministerul Educaţiei Baba Cătălin Ovidiu va fi numit secretar de stat în aparatul de lucru al primului-ministru, după ce Călin Hinţea a demisionat din motive personale.
Nu s-au făcut reduceri de personal în patru ministere, întrucât aveau câte doi secretari de stat sau chiar unul singur. Ministerele care rămân în actuala formulă sunt Ministerul Sănătăţii, Ministerul Comunicaţiilor, Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Culturii.
35 de subprefecţi, puşi pe liber
În ceea ce priveşte funcţiile de subprefecţi, Guvernul a decis să rămână doar câte unul singur în loc de doi câţi erau, cu excepţia Bucureştiului unde vor rămâne doi, în loc de trei. „Din 85 de posturi de subprefecţi, dintre care şapte vacante, vor rămâne 43 posturi”, a arătat Boc. El a subliniat că deciziile vor fi publicate mâine în Monitorul Oficial.
Economii anuale de cinci milioane euro
Primul ministru a precizat că anual costurile pentru un secretar de stat se ridică la 110.000 euro (salariul secretarului de stat, cheltuielile cu combustibilii, deplasări şi alte cheltuieli adiacente), pentru un subsecretar de stat la 33.000 euro, iar pentru un subprefect la 77.000 euro.
“Restructurarea secretarilor de stat şi a cabinetelor aferente va însemna o economie anuală de două milioane euro, iar până la finalul acestui an, economia va fi de 100.000 euro. Prin eliberarea posturilor de subprefecţi se va face o economie anuală de 2,5 milioane euro, iar pentru acest an, economia va fi de un milion de euro. Prin reducerea numărului de secretari de stat, subsecretari de stat şi subprefecţi se face o economie de două milioane euro până la finalul anului, iar economia anuala realizată la buget va fi de cinci milioane euro”, a declarat permierul Emil Boc.
1 septembrie, data limită pentru lista disponibilizaţilor
Restructurarea aparatului guvernamental va continua, fiecare ministru fiind obligat ca până la 1 septembrie să prezinte rezultatele analizei efectuate privind numărul angajaţilor care trebuie disponibilizaţi. „Până la finalul acestui an, trebuie finalizat procesul de restructurare”, a precizat Boc.
Până acum, s-a decis restructurarea la nivelul ministerelor Muncii şi Sănătăţii, iar în şedinţa de miercuri Guvernul a decis desfiinţarea unui număr total de 2.450 posturi din Ministerul Mediului şi structurile subordonate instituţiei, dintre care 1.190 posturi ocupate.