Medicii din Asociaţia Pro Imunizare, împreună cu cei din Societatea Naţională de Medicina Familiei şi din Societatea Română de Microbiologie lansează, de azi, campania Vaccinarea salvează vieţi, pentru informarea şi educarea populației privind imunizarea prin vaccinare. De anul trecut din septembrie, când a fost declarată epidemie de rujeolă, în România s-au înregistrat 5.290 de cazuri din care, din păcate, 24 s-au soldat cu deces.
Desfăşurată pe parcursul lunii mai, campania are ca obiectiv promovarea prevenţiei active, prin vaccinare, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi şi se va concretiza printr-o serie de evenimente interactive pentru părinţi şi copii în trei oraşe din România – Buzău (7 mai), Bacău (14 mai) şi Constanţa (28 mai) – având sprijinul primăriilor şi beneficiind de expertiza reprezentanţilor Direcţiilor de Sănătate Publică locale.
Primul eveniment al campaniei „Vaccinarea salvează vieţi” va avea loc la Buzău, duminică, 7 mai, interval orar 10:00 – 14:00, în parcul Crâng sub sloganul „Împreună creştem obiceiuri sănătoase”. Prin animaţie şi activităţi creative puse în scenă de către actriţa Ioana Ginghină şi trupa MiniArt Show, copiii vor învăţa cum pot „lupta” cu virusurile şi bacteriile şi vor deprinde câteva reguli simple de prevenție, în timp ce părinţii vor avea posibilitatea să se informeze cu ajutorul specialiştilor.
În contexul creşterii considerabile a numărului de îmbolnăviri ca urmare a bolilor infecţioase pediatrice, la care se adaugă rata din ce în ce mai scăzută a acoperirii vaccinale în România, sub 75 %, specialiştii trag un semnal de alarmă şi atenţionează asupra implicaţiilor ce pot apărea.
„România tinde să ajungă pe harta neagră a imunizării europene. O strategie eficientă de aprovizionare, o informare de durată a pacienților cu materiale dedicate și adaptate, o motivare a medicilor vaccinatori, a altui personal medical sau nemedical implicat în vaccinare, o bună înțelegere a importanței momentului de către decidenți sunt urgențe indiscutabile. Este momentul să ne reevaluăm prioritățile naționale, altfel riscăm viețile copiilor noștri”, Dr. Rodica Tănăsescu, Președinte Societatea Națională de Medicina Familiei.
Studiile de specialitate demonstreză eficacitatea vaccinurilor, dovadă stând boli grave care au fost eradicate prin vaccinare. Aceste dovezi sunt mult mai numeroase şi riguroase, răspunzând tuturor întrebărilor celor care au încă un semn de întrebare în privinţa vaccinării.
„Vaccinarea este un exerciţiu de prevenţie pe care vom încerca să îl explicăm pe înţelesul tuturor, astfel încât deciziile să fie asumate punând în balanţă riscurile şi beneficiile. Pentru început campania se va desfăşura în cele trei oraşe, însă ne dorim să putem ajunge în cât mai multe comunităţi până la finalul anului. Este datoria noastră să informăm corect şi transparent şi să contribuim la evitarea unor noi epidemii”, a declarat Dr. Anca Drăgănescu, Președinte Asociația Pro Imunizare.
Epidemia de rujeolă declarată oficial în România încă din septembrie 2016 a înregistrat până la 5 mai 2017 a acestui an un număr total de 5.290 cazuri din care 24 s-au soldat cu deces. Când vine vorba despre vaccinare cu toţii suntem în faţa unei alegeri care ne aparţine în totalitate şi care trebuie făcută conştient şi în mod responsabil.
„Este extrem de important ca oamenii să aibă acces permanent la informaţii corecte şi fundamentate ştiinţific atunci când vine vorba despre vaccinuri şi vaccinare. Activitatea de vaccinare, componentă prioritară a sistemului de sănătate, trebuie explicată oamenilor astfel încât ei să înţeleagă că în absenţa ei sănătatea copiilor şi siguranţa naţională sunt puse în pericol” a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Președinte al Societății Române de Microbiologie, Membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa.
„Prin utilizarea celui mai sigur şi eficient instrument rezultat din cercetarea medicală - vaccinul - s-a reuşit eradicarea şi eliminarea unor boli infecţioase transmisibile grave. Prin urmare, şansa de a beneficia de vaccinare trebuie utilizată pentru a oferi copiilor noştri şi chiar şi adulţilor o stare de sănătate cât mai bună. Recomand tuturor părinţilor să se informeze din surse sigure şi să ia o decizie responsabilă”, a declarat Dr. Adriana Pistol, Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
Campania „Vaccinarea salvează vieţi” foloseşte resurse oficiale de informare oferite de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. (http://insp.gov.ro/sites/cnepss/resurse-imc-vaccinare/)
Pentru mai multe referinţe despre vaccinare şi vaccinuri accesaţi: www.snmf.ro, http://www.snmf.ro/vaccinare, http://www.srm.ro, http://www.euro.who.int/en/home, www.proimunizare.ro, http://desprevaccin.ro, http://www.cnscbt.ro/index.php/informari-saptamanale