Hrăniţi-vă cu porţii mici de mâncare, faceţi sport şi dormiţi pe săturate.
O dietă bună vă asigură energie, de aceea este important să faceţi rost de o listă cu alimente sănătoase, care nu îngraşă. O altă regulă de aur este să fiţi grijulii faţă de gustările pe care le luaţi în timpul zilei. Feriţi-vă de chipsuri şi ciocolată! Cât despre sport, n-ar fi rău să ajungeţi la performanţa de a exersa 30 de minute pe zi. De asemenea, nu uitaţi că atunci când vă simţiţi secătuiţi de forţe, familia şi prietenii vă pot reda tonusul.
1. Mâncaţi cu limite. Dintre alimentele sănătoase, alegeţi-le în special pe cele care vă plac, dar nu fiţi lacomi. „Chiar dacă este vorba despre produse care nu îngraşă, fiţi atenţi la cantitate“, precizează medicul Andreea Tocan, nutriţionist la Centrul de Diabet din Cluj-Napoca. Regula trebuie să fie cu atât mai strictă cu cât este vorba despre alimente foarte calorice. Spre exemplu, dintr-un cub de unt mâncaţi doar o jumătate, iar dintr-o prăjitură numai un sfert. La fel de important este să nu săriţi peste mese. Cu cât veţi fi mai înfometaţi cu atât veţi mânca mai mult.
2. Gustările cu măsline, de preferat chipsurilor. Când vă simţiţi obosiţi, primul instinct va fi să vă repeziţi către o pungă de chipsuri sau un baton de ciocolată. Acestea vă oferă energie pe moment, dar pe termen lung vă fac să vă simţiţi obosiţi. De preferat să ronţăiţi mere şi morcovi, să gustaţi două-trei măsline ori un iaurt. În privinţa băuturilor, este de preferat ceaiul verde. „Nu beţi sucuri dulci ca să vă treacă foamea. Au multe calorii, pe care nu le puteţi controla. Este de preferat să apelaţi la sucuri doar atunci când socializaţi“, recomandă medicul Andreea Tocan.
3. Mai bine exersaţi în aer liber decât la sală. Faceţi mişcare de trei-patru ori pe săptămână, cel puţin 30-45 de minute. Dacă nu aţi făcut sport de mult timp, ar fi bine să consultaţi medicul de familie. Acesta vă poate face o electrocardiogramă, vă poate lua pulsul şi tensiunea. Când sportul va deveni rutină, organismul se va revigora. Nu este rău să vă faceţi abonament la o sală de fitness, dar mult mai bine este să vă obişnuiţi să faceţi sport în aer liber. Când nu aveţi timp să ieşiţi să faceţi mişcare, plimbaţi-vă măcar 20 de minute pe zi.
4. Mergeţi devreme la culcare. Somnul este un leac universal, de aceea medicii vă sfătuiesc să dormiţi cât mai mult. În fiecare noapte este bine să vă faceţi necesarul de şapte-opt ore de somn. Ca să ajungeţi la această performanţă, încercaţi să nu vă culcaţi după ora două. Cei care adorm după 12 noaptea tind să se simtă epuizaţi a doua zi de dimineaţă. Aşadar, ori de câte ori vă simţiţi surmenaţi, încercaţi să mergeţi mai devreme la culcare. Dacă programul de lucru vă permite, nu este rău să aţipiţi măcar jumătate de oră în timpul zilei. Un pui de somn vă poate reîncărca oricând bateriile.
5. Petreceţi timp cu cei dragi. Stresul este una dintre primele cauze ale oboselii cronice. Chiar dacă grijile sunt inevitabile, ceea ce puteţi face pentru a reduce anxietatea este să vă organizaţi bine. Doar aşa puteţi răzbi! Mai mult, o să vă rămână timp şi pentru distracţii. Cel mai bun mod de a vă reface rezervele este să vă găsiţi şi timp liber. Astfel, dacă vă simţiţi secătuiţi de energie, petreceţi vremea cu oamenii pe care îi iubiţi, mergeţi la un film, plimbaţi-vă prin parc.