Reprezentanţii industriei hoteliere de pe litoral cer autorităţilor să nu obstrucţioneze deschiderea sezonului estival prin efectuarea de controale care ar putea produce disconfort celor 40.000 de turişti aşteptaţi în minivacanţa de 1 mai. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, ar fi primit solicitarea lor.
Conducerea Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Asociaţiei Litoral- Delta Dunării, Asociaţiei Patronale Mamaia şi reprezentanţi ai hotelierilor din sudul litoralului s-au întâlnit astăzi cu secretarul de stat în Ministerul Economiei, Bogdan Pandelică, şi cu preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Simona Man, veniţi în vizită pe litoral. A lipsit ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu, pe care preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, a invitat-o, ironic, să-şi petreacă minivacanţa de 1 mai pe litoral. „Nu ştiu unde o să primim turiştii, de mâine, cu pietre pe plajă. Doamna ministru să facă plajă acum, de 1 mai, în mijlocul turiştilor, în mijlocul pietrelor. Îşi bat joc de noi, la Mamaia şi la Eforie”, a declarat, indignat, Nicolae Bucovală, făcând referire şi la investitorii care lucrează la înnisipare.
Alarmaţi de zvonurile că „litoralul va fi călcat de armate de inspectori”, hotelierii cer stoparea controalelor, măcar acum la deschiderea sezonului estival. „Avem peste 40.000 de turişti în acest weekend pe litoral. Aş vrea ca Autoritatea Naţională pentru Turism să colaboreze cu instituţiile de control pentru prevenirea acestor măsuri, noi trebuie să ne ocupăm de turişti. Rolul nostru, în acest weekend, aşa cum am dat un mesaj ministrului de Finanţe, este de a da servicii de calitate în industria ospitalităţii de pe litoral şi în Delta Dunării. Vreau să vă asiguraţi că facem front comun, nu pentru a răspunde instituţiilor de control. Să fie un weekend fără amenzi”, a punctat preşedintele Asociaţiei Litoral Delta Dunării, Corina Martin.
Cel mai vehement a fost preşedintele FPTR, Mohammad Murad, care a cerut o mai mare deschidere din partea guvernului dar şi a autorităţilor locale de pe litoral.El susţine că un ospătar nu poate pune în aplicare, într-o săptămână, hotărârea care impune fiscalizarea bacşişului. „Inspectorii nu vin în control ci vin să ne amendeze. Nu ăsta este mediul de afaceri pe care ni-l dorim. Controalele care se fac pe litoral să fie efectuate cu ştirea noastră, a patronatelor” a cerut Mohammad Murad. El crede că adevăratele probleme ale turismului sunt infrastructura, taxa, exorbitantă, pe clădiri dar şi promovarea ,”în care noi, operatorii din turism, nu ministerul, am investit peste 100 milioane de euro, şi nimeni nu vorbeşte de promovare, doar de bacşiş”.