400 de kilograme de alimente de sezon, retrase din magazine

Peste 400 de kilograme de produse alimentare au fost retrase de la comercializare şi alte peste 9.000 de kilograme au fost oprite temporar de la vânzare din cauza neconformităţilor constatate în urma unui control făcut în toată ţara de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

Au fost controlaţi 854 de operatori economici şi 73 de tone de produse alimentare, unde s-a verificat calitatea, modul de comercializare şi etichetare al produselor specifice sărbătorilor de iarnă: carne preambalată, membrane naturale, produse zaharoase, ciocolată şi produse din cacao, produse de cofetărie şi de patiserie. 75% din comercianţi au încălcat legea Din cei peste 800 de comercianţi, la 642 au fost constatate abateri, iar 9,7 tone de alimente nu se încadrau în prevederile legale în vigoare. Multe alimente erau expirate, iar altele erau slabe calitativ. Astfel de abateri au fost constatate în unităţi comperciale din judeţele Cluj (carne de porc alterată), Galaţi (jumătăţi de posterioare de pasăre şi ficat de pui care prezentau la interiorul ambalajului cristale de gheaţă provenite de la decongelare-recongelare), Mures (picioare de porc afumate, respectiv proaspete, care aveau păr pe şoric), Vrancea (pui griller cu acumulări de apă şi sânge în ambalaj), Alba (bomboane comercializate vrac, lipite, cu colorantul migrat de la un produs la altul), Prahova (cornuleţe cu nucă, cu miros puternic înţepător şi pete de mucegai), Satu Mare (piele de gâscă ce prezenta pene, intestine şi urme de organe).

În plus, 12% dintre produsele verificate nu ofereau consumatorilor informaţiile obligatorii care să permită alegerea sortimentului dorit. Alte abateri constatate fac referire la afişarea preţului ori nerespectarea condiţiilor de depozitare.

Şase sfaturi utile pentru consumatori

  • Acordaţi o atenţie deosebită la achiziţia produselor alimentare, pentru că unii peratori economici vor "profita" de această perioadă pentru a-şi vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora;
  • Urmăriţi cu atenţie, din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare), calitatea produselor alimentare pe care doriţi să le cumpăraţi şi refuzaţi-le pe acelea pentru care aveţi suspiciuni privind calitatea şi siguranţa;
  • Refuzaţi produsele alimentare care prezintă urme de mucegai sau care prezintă data durabilităţii minimale depăşită;
  • Refuzaţi produsele alimentare preambalate care prezintă ambalajele deteriorate, pentru care există suspiciunea deteriorării conţinutului;
  • La cumpărarea produselor alimentare solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs;
  • Nu cumpăraţi produse alimentare din locuri neautorizate fiindcă aceşti comercianţi nu au posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.