400 de euro, şpagă pentru BAC

Revista presei.

Libertatea

400 de euro, şpagă pentru BAC

Intre 100 de lei de materie şi 400 de euro ca să aibă patalamaua in buzunar. Atat a ajuns să-i coste pe elevii de a XII-a examenul de absolvire a liceului. Reporterii noştri s-au infiltrat printre elevii catorva licee bucureştene pentru a afla cat de groase vor fi plicurile date anul acesta profesorilor din comisiile de supraveghere la bacalaureat.

Cum să dea banii, în plic sau în ziar? Aceasta pare a fi dilema elevilor clasei a XII-a, care nu s-au omorât prea tare cu învăţatul, dar vor să aibă o diplomă de absolvire. Reporterii Libertăţii s-au infiltrat, zilele trecute, în grupurile de liceeni de la câteva instituţii de învăţământ din Capitală, încercând să afle cât mai costă anul acesta promovarea examenului de bacalaureat. Faţă de alţi ani, când puştii nu se sfiau să declare în gura mare câţi bani dau pentru “protocol”, cum este denumită această şpagă mascată, ba chiar se făleau cu asta, acum liceenii sunt reticenţi, mai ales când au în faţă nişte necunoscuţi. Şi totuşi, au vorbit. Adevărul

Poliţia medicilor enervează doctorii

Investigatorii sub acoperire vor mişuna prin spitale pentru a-i prinde pe medicii şpăgari. Ministerul Sănătăţii vrea să elimine corupţia din sistemul sanitar cu ajutorul unor experţi special instruiţi în acest scop. Doctorii sunt sceptici.

Cadrele medicale care s‑au obişnuit să primească şpagă ar putea rămâne fără loc de muncă. Ministerul Sănătăţii intenţionează ca, de la 1 iulie, să trimită în spitale echipe de inspectori (medici şi jurişti) deghizaţi în pacienţi. Ei vor fi dotaţi cu reportofoane şi camere de filmat, iar rolul lor va fi acela de a-i înregistra pe medicii şi pe asistentele medicale care acceptă „atenţii“ din partea bolnavilor şi să facă rapoarte.

Jurnalul Naţional

Ultimul secol de civilizaţie

Numeroase rapoarte, studii de specialitate, reuniuni la nivel înalt, experimente ştiinţifice, dar şi realitatea arată că viitorul omenirii se anunţă sumbru. Ni se cere să acţionăm acum, să reciclăm, să păstrăm pădurile intacte şi apele curate, să nu mai poluăm. Altfel, ne aşteaptă un dezastru, pe care (cel puţin deocamdată) preferăm să-l considerăm drept ficţiune.

Schimbările climatice nu sunt de ieri, de azi. Ele au început să apară în momentul în care omul a intervenit pentru prima dată asupra naturii. În momentul în care a tăiat primul copac şi a ucis primul animal. De câţiva ani încoace, cercetătorii anunţă că acesta este ultimul secol de civilizaţie pe care îl mai avem la dispoziţie.

Ziua

Sechestrati de CFR la 35 de grade

Angajatii CFR de pe raza regionalelor Constanta si Bucuresti au declansat ieri o greva spontana, ore bune calatorii fiind nevoiti sa stea in gari sau in trenuri, la 35 de grade Celsius, fara sa primeasca vreo explicatie.

Douazeci si cinci de trenuri de persoane si unul de marfa au fost oprite, ieri, pe la ora 10.00, in garile de pe regionalele Constanta si Bucuresti, calatorii fiind extrem de nemultumiti, mai ales ca afara se inregistrau temperaturi de 35 de grade Celsius. Cauza grevei spontane a constituit-o, potrivit liderului Uniunii Sindicale "Feroviarul" Constanta, Vasile Anghel, intarzierea platii salariilor. Cotidianul

Karl Friedrich de Hohenzollern: „Titlul de Hohenzollern al lui Radu Duda este o farsă“ Karl Friedrich de Hohenzollern, moştenitorul Casei princiare din care provine Casa Regală a României, vorbeşte, într-un interviu acordat ziarului Cotidianul, despre ambiţiile nobiliare şi politice ale lui Radu Duda şi despre tradiţiile Casei de Hohenzollern într-o Germanie republicană.

Alteţa voastră, sunteţi viitorul şef al Casei de Hohenzollern. Familia regală din România, ai cărei strămoşi provin din Casa de Hohenzollern, a anulat în ambele războaie mondiale alianţa militară cu Germania, ţara ei de origine. Care este percepţia asupra celor două evenimente în Casa de Hohenzollern?   Este greu să judecăm astăzi faptele de atunci, eu însumi nu cunosc aceste evenimente decât din cărţile de istorie. Cu siguranţă a existat la vremea respectivă o tensiune extraordinară între datoria faţă de Germania, unde îşi aveau rădăcinile, şi datoria faţă de Casa Regală a României şi faţă de guvernarea României. Dacă vorbim de loialitate, care trebuia manifestată faţă de ambele părţi, faţă de România şi faţă de Germania, cu certitudine a fost un conflict puternic de conştiinţă. România Liberă

Reîncepe coşmarul salariilor întârziate Din cauza achitarii cu intarziere a salariilor, angajatii CFR au declansat ieri o greva spontana de doua ore, blocand 15 trenuri in gari. Probleme cu lefurile exista si in spitale, minerit, asistenta sociala si educatie, unde profesorii ar putea fi trimisi in vacanta fara bani.

Unii analisti economici cred ca situatia salariilor bugetarilor s-ar putea agrava, caz in care Guvernul trebuie sa faca disponibilizari masive de personal si sa se gandeasca la noi imprumuturi.