40 de copii ieseni racesc in fiecare zi

Aproape 300 de copii din Iasi ajung saptamanal la Spitalul de Pediatrie „Sf. Maria“ cu viroze respiratorii.

Daca la Spitalul de Copii medicii primesc zilnic aproximativ 40 de micuti cu afectiuni respiratorii, numarul consultatiilor oferite zilnic de catre medicii de familie este dublu. 

„Inca din prima zi de lucru din acest an, 3 ianuarie, am fost pur si simplu luati cu asalt de pacientii raciti. Numai intr-o zi am avut 89 de consultatii din cauza racelilor, majoritatea bolnavilor fiind copii“, ne-a declarat Mihaela Chifu, medic de familie din Iasi.

„La spital ajung de regula cazurile mai deosebite trimise de catre medicii de familie, dar nu numai. Avem circa 40 de copilasi cu diverse afectiuni respiratorii, cauzate de vremea foarte rece, insa nu este o situatie anormala pentru aceasta perioada“, explica Lucian Cernahovschi, medic pediatru la Spitalul „Sf. Maria“ din Iasi.

Multe laringite

Medicii mai sustin ca principalele afectiuni intalnite sunt laringitele si faringoamigdalitele. „Intalnim in special afectiuni ale cailor respiratorii superioare, insa avem si situatii mai grave, de bronhopneumonii, care sunt, din fericire, mai rare“, a precizat Cernahovschi. Specialistii mai spun ca cei mai afectati de raceli sunt copiii cu varste de pana la doi ani, dar si cei care au mers in aceasta iarna pentru prima data la gradinita.

„Foarte multi copii raciti sunt dintre cei care au mers de toamna trecuta pentru prima data la gradinita si care nu au apucat sa isi dezvolte sistemul imunitar“, mai sustine Mihaela Chifu. Aceasta adauga ca, pana cand nu sunt complet vindecati, copiii ar trebui sa stea acasa. 

Ce recomanda medicii

Pentru a-si feri copiii de raceala, medicii le recomanda parintilor sa le dea micutilor fructe si legume. In plus, adultii mai sunt sfatuiti sa nu iasa cu copiii afara, daca temperaturile sunt mai mici de -5 grade Celsius.

„Hainutele nu trebuie sa fie neaparat foarte groase, insa recomandam ca ele sa fie din bumbac si cat mai lipite de corp“, explica medicul Lucian Cernahovschi. „Mai sfatuim parintii sa dea micutilor multe lichide, ceaiuri cu lamaie, vitamina C, dar si diferite imunostimulatoare, recomandate de catre medicii pediatri“, sustine si dr. Mihaela Chifu.