Gigantul Apple a împlinit sâmbătă 40 de ani de la înființare. Steve Jobs înființa atunci alături doi prieteni ai săi ceea ce înseamnă astăzi poate cea mai valoroasă companie din lume. Ronald Wayne este unul dintre ei, unul din cei care au pus bazele Apple Computer, însă la scurt timp a decis să continue într-o altă direcție.
La 81 de ani, Wayne trăiește în Pahrum, în SUA. Își amintește că l-a cunoscut pe regretatul Steve Jobs pe vremea când lucra la compania Atari, în urmă cu 40 de ani. Cei doi au avut o relație extraordinară de prietenie de la început iar Steve îi purta un respect deosebit lui Ronald, consultându-i sfatul aproape de fiecare dată când lua o decizie.
Așa a fost și când s-a hotărât să înființeze gigantul de astăzi. Steve i-a cerut părerea lui Ronald cu privire la cel de-al treilea fondator, Steve Wozniak alături de care lucra și de care Jobs fusese impresionat în mai multe rânduri.
După lungi dezbateri, cei trei au dat startul companiei Apple, Jobs și Wozniak având acțiuni de câte 45% fiecare iar Ronald Wayne 10% și dreptul deplin de a lua decizii.
Douăsprezece zile mai târziu însă, Wayne s-a retras din afacere. Fondurile pe care le aveau nu erau suficiente dezvoltării necesare la început iar Steve Jobs venise cu ideea de a împrumuta câteva mii de dolari. Ideea unui împrumut nu i s-a părut tocmai cea mai bună lui Ronald și nu a acodat prea multe șanse afacerii, judecând după termenii în care a luat startul, așa că a decis să meargă în altă direcție.
I-a spus lui Jobs că îl va ajuta oricând va avea nevoie de sfaturile ori de contribuția sa, însă considera că e mai bine să își retragă numele din afacere. Steve Jobs i-a cerut atunci un ultim lucru și anume să creeze el logo-ul companiei.
Orașul în care locuiește Ronald Wayne astăzi se află la 800 km de Cupertino, își trăiește bătrânețea într-o casă modestă pe care a arajat-o așa cum și-a dorit el.
Întrebat dacă are astăzi regrete cu privire la decizia de a renunța la Apple, având în vedere că un procent de 10% din acțiunile companiei ar însemna 600 de miliarde de dolari Ronald spune că nu s-a rezumat niciodată la bani, ci mai degrabă a căutat să facă în viață lucruri care îl definesc ca om, indiferent de câștigurile pe care le aduc.
L-a vazut pe Steve Jobs întotdeauna ca pe un frate mai mic, pe care îl sfătuia la fiecare pas și care îi asculta îndemnurile cu încredere deplină, scrie BBC.