4 sfaturi ca să fiţi optimişti

Discuţiile cu prietenii, introspecţia şi generozitatea vă transformă în caractere puternice. Îndrăzniţi să fiţi optimişti!

Optimismul creşte speranţa de viaţă cu cel puţin şapte ani, arată un studiu realizat de Universitatea Yale. Spre deosebire de pesimişti, oamenii optimişti nu amplifică stresul, deci nici efectele distructive ale acestuia. Ei ştiu să se reechilibreze mult mai repede, iar asta are impact pozitiv nu doar asupra psihicului, ci şi asupra fizicului. Specialiştii în longevitate, citaţi de „Prevention“, vă sugerează câteva atitudini pe care le puteţi adopta pentru a vă stimula buna dispoziţie. 1. Activaţi-vă telefoanele. Şi bârfa este bună la ceva! Micile discuţii cu vecinii, colegii şi prietenii vă ajută să vă creaţi o „reţea socială“, iar oamenii care socializează cel puţin o dată pe săptămână au mai multe şanse să trăiască până la bătrâneţe. În plus, aceştia reuşesc să-şi păstreze creierul activ o lungă perioadă şi să prevină atacurile de cord, arată studiile.

„S-a dovedit că o simplă discuţie la telefon cu un prieten poate să scadă imediat presiunea arterială şi nivelul de cortizol“, spune profesorul Teresa Seeman, de la University of California, Los Angeles. Expertul consideră că relaţiile vechi de prietenie valorează la fel de mult cât a fi activ şi nefumă tor. Astfel, oamenii ar trebui să facă permanent efortul de a se întâlni cu prietenii pe care deja au apucat să şi-i facă. „Este bine să aveţi cu aceştia discuţii telefonice, dar nu uitaţi să stabiliţi şi întâlniri directe“, sugerează Teresa Seeman. 2. Jurnalul recunoştinţei. Beneficiile păstrării unui jurnal personal sunt deja recunoscute. Treceţi în acesta nu doar supărările, ci şi ceea ce vă mulţumeşte, chiar dacă este vorba despre lucruri mărunte. Oamenii care sunt recunoscători pentru tot ce li se întâmplă bun în viaţă sunt mai optimişti şi mai satisfăcuţi, arată studii realizate de cercetătorii de la Universitatea California.

Aceştia se simt mai puternici şi din punct de vedere fizic. „Când eşti recunoscător, ai chef de viaţă“, spune autorul Sonja Lyubomirsky, care va lansa un volum despre fericire. Nu este nevoie să exageraţi atunci când treceţi clipele fericite în jurnal. Puteţi face asta o dată pe săptămână sau chiar mai rar. Important este să nu vă simţiţi obligaţi. 3. Fiţi generoşi. Generozitatea creşte nivelul hormonilor fericirii. Nu trebuie neapărat să dăruiţi obiecte de valoare, ci să faceţi bucurii „neplanificate“ cunoscuţilor sau necunoscuţilor. Oferiţi locul în autobuz sau o porţie de mâncare unui om sărac. „O să fiţi apreciaţi de cei care vor primi darul vostru şi asta o să vă facă să vă simţiţi mai bine. Generozitatea are efecte terapeutice“, sugerează Sonja Lyubomirsky. 4. Reevaluaţi-vă viaţa. Psihologii sunt de părere că este bine să „rescrieţi istoria“ şi să nu priviţi cu pesimism faptul că la un moment dat sau altul sunteţi în încurcătură. Relaxaţi-vă măcar o dată pe săptămână şi rescrieţi sau revedeţi, mental, evenimentele importante din trecutul vostru. Dacă reflectaţi asupra experienţei acumulate până acum, vă puteţi remodela percepţiile asupra lor.

„La fel şi aşteptările privind viitorul“, crede Robert Butler, preşedintele Centrului Internaţional de Longevitate din New York. Când faceţi această „inspecţie“, încercaţi să vedeţi şi realizările de până acum, nu doar defectele. Asta va avea un efect stimulant. Specialiştii spun că v-ar fi util să vă organizaţi viaţa „pe epoci“: anii de liceu, facultatea, căsătoria, cariera, primul copil. Împărţiţi apoi fiecare secţiune în: „câştiguri“, „pierderi“ şi „lecţii pentru viitor“.

Este bine să revedeţi şi vremurile rele, dar şi pe cele bune. Acum, că anii au trecut, veţi putea vedea cu alţi ochi o anumită despărţire ori şansa unei slujbe pe care aţi ratat-o. „Chiar dacă o amintire este dureroasă, nu strică să o revedeţi“, este de părere Robert Butler. Dacă reevaluaţi evenimentele din trecut şi reuşiţi să le priviţi cu ochi mai buni, veţi trece cu şi mai multă uşurinţă peste necazurile care vor urma.