4 mai 1931 - Ziua prevestită a renașterii Insulei Ada Kaleh!

4 mai 1931- Ziua prevestită a renașterii Insulei Ada Kaleh! Regele Carol al II-lea a rămas sedus pentru totdeauna de havanele Cabinet!

Despre Insula Ada Kaleh s-a scris enorm! Insula, un paradis oriental în mijlocul Dunării „a căzut” pe ceea ce am numi „altarul modernizării” României socialiste.

4 mai 1931 - Cine a prezis că va veni această zi?

Insula Ada Kaleh se numea în vechime Insula Keraunos. Legendele spun că, de fapt, aici ar fi fost legendarele „Coloane ale lui Hercule” și nu la Gibraltar. Evident, legende sunt multe. Istoricii antici spun că atunci când Alexandru cel Mare i-a urmărit pe geți, aceștia s-ar fi refugiat pe un ostrov în mijlocul Dunării. Acum că va fi fost Ada Kaleh sau Ostrovul Șimian, este greu de spus.

Cert este că Insula Ada Kaleh (Insula Fortăreață) a fost stăpânită de imperii: Roman, Habsburgic și Otoman. Fortăreața care a dat numele insulei a fost zidită de austrieci, după Tratatul de la Passarowitz din 1718 și era un tip legendar de fortificație: „stelată” sau „Vauban” (după numele unui celebru general francez din vremea Regelui Soare - cine a citit romanele lui Alexandre Dumas a auzit de Vauban cu siguranță).

Turcii au obținut la un moment dat insula după ce Oltenia a fost cedată otomanilor în 1739 prin Pacea de la Belgrad. După 1878, pur și simplu, când s-au trasat frontierele româno-otomano-sârbe în baza  Tratatului de la Berlin (Bulgaria a fost autonomă până la proclamarea independenței sale în octombrie 1908), insula a fost „uitată” la turci și așa a rămas până la semnarea Tratatelor de la Sevres și Lausanne în 1920 și 1923.

Sultanul Abdul Hamid al II-lea a dăruit insulei celebrul covor de geamie care azi e împăturit la Constanța (geamia era în sediul garnizoanei austriece, o clădire monumentală), iar până la 1920, insula a avut deputați în Parlamentul turc.

România a primit Ada Kaleh în 1920

În 1920, România primea Ada Kaleh. Insula era practic o ruină. Aici, funcționa o carantină a secolului XIX pentru cei ce intrau dinspre Austria, pe Dunăre în Țara Românească. Hans Christian Andersen, celebrul autor de basme pentru copii și-o amintește în Memorii. Insula se zbătea într-un negoț, jumătate contrabandă, tolerat de autoritățile române (doar turcii au inventat șpaga numită atunci „ciubuc” sau „alișverliș”).

Pe insulă trăise până pe la jumătatea secolului XIX, un prooroc, vizionar, taumaturg de prin Uzbekistan, fost prinț, care își luase numele de Miskin Baba (Bătrânul Neîngrijit). Făcea parte dintr-un curent musulman care încuraja alcoolul. Chiar spun legendele locului, Misin Baba cerea vin la cârciumă și chiar făcuse minunea de a umple cu vin o bute goală spre groaza cârciumarului. A murit și a fost îngropat într-un mormânt modest pe insulă.

Miskin Baba era cunoscut că adunase ierburi de pe Dealurile Alion și Moșului din zona Orșovei Vechi  -insula fiind spre Severin, cam la 5 km în aval de Orșova. Mormântul lui a fost venerat fiindcă femeile indiferent de religie veneau aici, lăsau o lumânare și rămâneau însărcinate. La fel, s-au atribuit și minunile vindecării epilepsisiei la copiii care erau noaptea culcați la mormânt.

Legendele cercetate de academicianul CS Nicolăescu -Plopșor spun că Miskin Baba s-ar fi arătat în vis paznicilor mormântului său. Le-a zis să îi facă un mic mausoleu, Ziaret Gah în turcă. Dacă făceau asta, „mai Marele locurilor” ar fi urmat să le schimbe viața!

4 mai 1931 - „Mai Marele  locurilor”, Regele Carol al II-lea a dat statut de „porto franco” Insulei Ada Kaleh

La 4 mai 1931, Carol al II-lea, însoțit de omul său de încredere,  istoricul Nicolae Iorga (premier, șef al Camerei Deputaților, senator, consilier) a venit pe Insula Ada Kaleh. A băut o cafea la nisip și a fumat o țigară de foi fabricată de către manufactura fraților Ahmet și Mehmet Kadri.

Aceștia controlau fabrica de tutun și o fabrică de dulciuri (rahat), o croitorie. Carol al II-lea a fost de acord ca Insula să fabrice țigarete de mai multe tipuri, putând importa tutun oriental și vinde țigări fără timbrul Regiei Monopolurilor. Fabrica de tutun s-a numit „4 Mai”. Evident, Carol II și-a luat „comisionul” iar magnații Kadri au devenit regi neîncoronați. Așa au rămas până la venirea comuniștilor când ar fi fugit în Turcia.

Lui Carol al II-lea i s-au confecționat special țigările de foi Cabinet. Cât a mai fost rege până în septembrie 1940, Carol al II-lea, fumător înrăit nu a fumat alte țigări decât „Cabinet de pe Ada Kaleh”. Ziareth Gah-ul lui Miskin Baba este singura construcție religioasă din spațiul românesc care a fost menționată în legendara „Enciclopedie de l Islame” a Academiei Franceze.

Când Ada Kaleh a fost inundată la finalul anilor 60, pentru a se construi lacul de acumulare al Hidrocentralei Porțile de Fier, doar mormântul lui Miskin Baba nu și Ziareth Gah-ul a fost mutat pe Insula Ostrovul Șimian, alături de o parte a fortificației cetății. CS Nicolăescu Plopșor a obținut inițial bani pentru a putea supraveghea strămutarea totală a fortificației dar după moartea lui în 1968, Ceaușescu, dorind să realizeze alte obiective a renunțat la amenajarea Insulei Ostrovul Șimian cu artefactele de pe Ada Kaleh.

Epilog....

Pare ciudat pentru un musulman să bea vin. Pe mormântul lui Miskin Baba, epitaful începe cu un vers: „Ceasul morții să mă prindă vesel cu un pahar de vin în față...”

Despre Miskin Baba, prințul uzbek care a pornit spre „locul dintre Ape din Apus” ca urmare a unui vis divin,  se spune că atunci când americanii ar fi bombardat Severinul la 16 aprilie 1944, ar fi salvat insula de bombe. de sus, de dincolo de mormânt. Au fost localnici care au susținut că ar fi văzut „o mână verde pe cer care îndepărta bombele”.

Oricare ar fi adevărul istoric, cert este că data de 4 mai 1931 a rămas doar în memoria noastră, a istoricilor. În rest, efectele legislative ale acestei zile au dispărut sub apele Dunării, o dată cu misterioasa Ada Kaleh.

Aș mai zice ceva. Când s-a construit marele baraj de la Aswan de pe Nil, mormântul hipogeu al legendarului faraon Ramses al II-lea de la Abu Simbel urma să fie acoperit de ape. Deși musulmani, considerați a nu agrea sculpturile și elementele religioase non-islamice, egiptenii au reconstituit mult mai sus, piatră cu piatră marele mormânt și au mutat tot deasupra locației originare a monumentului istoric,,, La ei, s-a putut, din fericire!

Azi, mormântul lui Miskin Baba zace în bălării pe Ostrovul Șimian.... De Ada Kaleh mai vorbesc strămutații, legendele și istoricii din când în când... Iar azi, 4 mai 2024 a fost o ocazie să ne mai amintim de paradisul dispărut între apele Dunării ca tribut adus evoluției moderne a României socialiste...