4 ianuarie, Soborul Sfinţilor 70 de Apostoli

4 ianuarie, Soborul Sfinţilor 70 de Apostoli

Creștinii ortodocși sărbătoresc, în a doua sâmbătă după Crăciun, Soborul Sfinţilor 70 de Apostoli. După alegerea celor doisprezece apostoli, Iisus Hristos a ales încă 70 de apostoli mai mici, pe care i-a trimis în lume, doi cțte doi, să propăvăduiască dreapta credință.

Cu o zi înainte de Ajunul Bobotezei, când este post, credincioșii trebuie să se roage pentru iertarea păcatelor, pentru a întâmpina curat marea sărbătoare a Botezului Domnului. Este păcat să înjure, să bârfească pe aproapele lor sau să se certe în această importantă zi.

Conform cărților sfinte, toţi aceşti 70 de ucenici ai Domnului s-au preocupat să îi aducă pe oameni la credința adevărată, făcându-i să renunțe la idoli. Și toți, pentru munca lor, au avut de îndurat chinuri şi prigoniri.

Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca istoriseşte, în capitolul 10 din Evanghelia sa, cum au fost trimişi aceşti apostoli să vestească pe Hristos, fiind el însuşi unul din aceştia: ”După aceștia a arătat Domnul și alți șaptezeci (și doi), și i-a trimis câte doi înaintea feței Sale; pentru că pe cei doisprezece îi avea lângă Dânsul, ca pe niște martori ai vieții Sale, iar pe cei șaptezeci îi trimitea”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primul din cei 70 de apostoli a fost Sfântul Iacob, fratele Domnului. ”Acesta a fost întâiul episcop al Ierusalimului, pus de însuși Domnul, pe care propovăduindu-L, evreii l-au dat jos de pe aripa bisericii și cu pietre l-au rănit; apoi lovindu-l cu un lemn în cap, s-a sfârșit”, scria Sfântul Apostol Pavel, în epistola sa către Galateni.

Doi evangheliști, Sfântul Marcu și Sfântul Luca, întregesc ceata apostolilor, printre care se regăsesc Sfântul Iosie sau Iosif, numit Varsava şi Iust, Sfântul Tadeu, Sfântul Anania, Sfinții Filip, Prohor, Parmena, Nicanor, Timon, Sfântul Narcis, Sfântul Gaius, Sfântul Sosipatru sau Sfântul Clement.

În ceea ce priveşte numele celor 70 de ucenici ai Mântuitorului, Eusebiu, episcopul Cezareei Palestinei, spunea în cartea sa cea dintâi (Istoria Bisericească), în capitolul al 12-lea: „Numele fiecăruia din cei doisprezece apostoli ai lui Hristos din destul se încredinţează, din mărturiile Evangheliei, iar pentru cei şaptezeci de apostoli nici un catalog sigur nu se află undeva”.