4 ani cu executare pentru prim-procurorul Berghezan: câte un an pentru fiecare 10.000 de euro luați șpagă

Magistratul sibian a luat 40.000 de euro ca să obțină o sentință favorabilă unui om de afaceri din Brașov. Inițial, a avut succes, dar la Înalta Curte brașoveanul a pierdut și l-a denunțat.

Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ioan Berghezan, a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru trafic de influență, de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Completul de trei judecători a dat dreptate procurorilor DNA Brașov, care l-au acuzat pe Berghezan că ar fi cerut 40.000 de euro mită, pentru a interveni pe lângă instanțe în favoarea unui om de afaceri brașovean.

Decizia Înaltei Curți, pronunțată azi, nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu recurs la completul de cinci judecători. Acum câteva zile, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, Florin Apostu, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, tot de Înalta Curte, în cazul său sentința fiind definitivă.

Condamnat pentru fapte din 2006

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Berghezan încă din aprilie 2008, pentru fapte petrecute în 2006. Potrivit rechizitoriului DNA, Ioan Berghezan ar fi cerut 40.000 de euro mită de la brașoveanul Marian Nicolae Matei. În schimbul acestor bani, Berghezan – care atunci deținea funcția de procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba – ar fi promis că îi va determina pe judecătorii din Alba să ridice măsura interdicției de a părăsi țara, dispusă împotriva lui Marian Matei.

Demersul a avut, inițial, succes: în mai 2006, Tribunalul Alba a admis cererea condamnatului Marian Nicolae Matei de a-i fi ridicată interdicția de a părăsi țara, permiţându-i condamnatului să plece în Germania, în perioada 25 iunie 2006 - 25 septembrie 2006. Cu toată străduința procurorilor, ridicarea interdicției a fost menținută și de Curtea de Apel Alba. Abia în iunie 2008, Înalta Curte de Casație și Justiție, judecând recursul, a admis cererea procurorilor de a-i fi interzisă părăsirea țării lui Nicolae Matei. Acesta este și cel care l-a denunțat, apoi, pe Berghezan.

Din procuror a devenit avocat

Procesul lui Berghezan a durat mai bine de patru ani, fostul procuror – suspendat de CSM în februarie 2008 – solicitând o serie de expertize la dosar. Avocatul său, clujeanul Gheorghiță Mateuț, a insistat pe faptul că interceptările telefonice din dosar au fost avizate de instanțe fără competență. În plus, apărarea lui Berghezan a marșat și pe ideea că înregistrările depuse la dosar nu sunt cele  originale și, prin urmare, nu poate fi dovedit că vocea este a fostului procuror. Pe timpul derulării procesului, devenind pensionar, Berghezan a cerut Baroului sibian să îi fie admisă cererea de a fi primit în rândurile acestei profesii, fără a mai da examen. Cererea i-a fost aprobată anul trecut.

”E o făcătură”

După pronunțarea sentinței ÎCCJ, Ioan Berghezan nu a mai putut fi contactat. Înaintea pronunțării acesteia, Ioan Berghezan era convins că va ieși „victorios” din acest proces. „Este o făcătură. Sper să se termine cât mai repede acest proces”, declara el.