35 de ani fără savantul Hermann Oberth, precursor al cursei cuceririi spațiului cosmic

Portrait de Hermann OBERTH (1894-1989) German physicist Wikipedia AA095573 dbdocumenti 267 393 300 3152 4646 Scala di grigio

35 de ani fără savantul Hermann Oberth, precursor al cursei cuceririi spațiului cosmic. Cum a ajuns savantul sas din Sibiu să fie unul din maeștrii lui Wernherr von Braun, părintele Programului Spațial Apollo.

Hermann Oberth a studiat în mari centre românești și germane și a pus bazele științei rachetelor pe plan mondial. Numele său complet a fost Hermann Julius Oberth.

Hermann Oberth - originea și studiile. Pasiunea pentru Jules Verne

Hermann Oberth a fost fiul unui medic ilustru al Sibiului, Julius Oberth. S-a născut la Sibiu, la 25 iunie 1984. De mic, a fost pasionat de literatura de aventuri. Descoperind romanul „De la Pământ la Lună” al lui Jules Verne a decis să facă din studierea rachetelor visul său cel mai important. Nu întâmplător din împrejurimile Sibiului, în secolul XVI, zburase prima rachetă cu un combustibil lochid și cu rezervor în trepte, din lume. Inventatorul ei se numea Conrad Haas și se întâmpla la 1529.

Hermann Oberth a studiat la Sighișoara până în 1904. A urmat apoi studiile la Munchen și la Cluj. La Munchen, a început studiile medicale, dar a mers și la Institutul Politehnic. Lucrarea sa despre rachete nu a fost primită de către comisie care o considera ca fiind strict teoretică. Se întâmpla în 1922. Va susține licența în 1923, în Cluj.

Hermann Oberth - conferințe și stagii la Berlin. Întâlnirea cu Wernherr von Braun

Oberth a început să predea fizica la Sighișoara din Mediaș. A decis ca în 1928, să se angajeze la Berlin la uzinele UFA. Aici, va continua să studieze proiectul său de rachetă. A decis să meargă pe invenția lui Haas, rezervorul în trepte. În 1929, a făcut lansări experimentale. Unul dintre cei care au participat la conferințele sale practice va fi Wernherr von Braun.

Acesta va fi în Al Doilea Război Mondial, la Peermunde, autorul proiectelor primelor rachete balistice  germane V 1 și V2. Acestea au lovit ținte din Belgia, Olanda, Marea Britanie până în martie 1945. Hermann Julius Oberth va lucra și el la Peermunde. Ulterior, din 1948, savantul sas din România va lucra în Elveția.

Programul Apollo, pensionarea și sursele de energie alternativă

Din 1948 și până la pensionarea sa în 1962, Hermann Oberth a lucrat pe două continente. Deși a avut baza permamentă la Feucht în RFG, a lucrat  în Italia până în 1951, apoi, cu fostul său student Wernherr von Braun în SUA, la Programul Spațial Apollo. A revenit în RFG, la Nurnberg unde a trăit până la moarte.

Deși pensionar, continua să mai lucreze la ideile sale. În România, a venit de două ori, în 1972 și în 1974, la invitația Academiei Române.  Criza petrolului din 1977 i-a dat posibilitatea să se aplece asupra unui proiect de suflet. Nu era vorba de o rachetă. Era vorba despre o centrală eoliană.

Hermann Julius  Oberth a murit la 28 decembrie 1989, la Nurnberg. A fost înhumat pe 3 ianuarie 1990, la Feucht, RFG. Academia Română l-a inclus în rândurile sale, post-mortem.