LECŢIA DE ECOLOGIE Până în prezent 33 de proiecte au fost înscrise la Gala Premiilor pentru un Mediu Curat - aflată la a doua ediţie - cea mai surprinzătoare propunere fiind programul "Un copil - o floare", implementat de o grădiniţă din Satu Mare.
Gala, prima de acest fel din România, programată pe 9 decembrie, este organizată de Ecotic şi îşi propune, dincolo de acordarea de premii companiilor sau instituţiilor responsabile faţă de mediu "recunoaşterea publică a eforturilor celor dedicaţi ideii de mediu mai curat şi viaţă mai sănătoasă", după cum explică pentru evz.ro Cătălin Butolo, director de marketing la Ecotic.
- Mai sunt doar cinci zile în care companiile şi instituţiile din România pot înscrie proiecte verzi la Gala Premiilor pentru un Mediu Curat
În ultimii ani, implicarea în proiecte de mediu a devenit aproape un trend în multe dintre companiile din ţară. "Dacă ne vom compara însă cu alte state europene, o să descoperim că preocuparea pentru proiecte de responsabilitate socială este în stadiu incipient, la o evaluare globală", spune reprezentantul Ecotic, precizând că mai ales companiile multinaţionale derulează programe de responsabilitate socială pe mediu.
În ceea ce priveşte companiile româneşti, iniţiativele sunt "destul de timide", după cum le caracterizează acesta, subliniind că de remarcat este implicarea instituţiilor de învăţământ.
"Este uimitor şi impresionant să vezi că la 3-4 ani copiii au fost implicaţi într-un mic proiect de protejare a mediului; dacă se va menţine această tendinţă în educaţia lor, vor creşte responsabili şi implicaţi", arată Butolo. Mai ales că schimbarea de mentalitate din ultimii ani se vede în special în educaţia tinerilor, precizează el.
Simbolul galei, Arca Verde
Dacă va avea succes conceptul, Gala va fi continuată în aceeaşi formulă, iar planul celor de Ecotic este ca, la fiecare ediţie, să facă oraşului un dar verde. Anul acesta au oferit primăriei Sectorului 3 primul monument verde al oraşului, o arcă înaltă cât trei etaje de bloc şi care este, de fapt, prima grădină verticală a Capitalei.
Construit ca un oraş pe o arcă, monumentul - proiectat să poată rezista cel puţin un deceniu - are dimensiunile unui iaht de lux. Structura metalică verticală a fost ridicată şi reprezintă, de fapt, Bucureştiul în miniatură, prins într-o carenă verde. Pe dinafară, 3.000 de plante perene, de cinci tipuri - aduse din import, dar rezistente climei din România - vor acoperi construcţia atipică, ce deja a stârnit curiozitate bucureştenilor, după cum spune Cătălin Butolo de la Ecotic.
"Cu cât implicarea este mai mare, cu atât mai bine pentru mediu şi pentru societate. Poate că un indicator bun ar fi implicarea în sine, la orice nivel s-ar plasa. Dacă fiecare companie sau instituţie şi-ar aduce contribuţia, oricât de mică, într-un proiect de salvare a mediului înconjurător, şansa de a lăsa copiilor noştri o lume curată şi sigură ar creşte substanţial", Cătălin Butolo, director de marketing Ecotic În fiecare vineri, evz.ro vă oferă o lecţie de ecologie.