300 de benzinării SOCAR în România

Compania petrolieră de stat din Azerbaidjan vrea să devină un jucător important pe piaţa de carburanţi.

În următorii trei ani, piaţa carburanţilor din România va arăta cu totul altfel decât în prezent. Compania petrolieră de stat din Azerbaidjan, care e prezentă deja la noi pe piaţă, a anunţat că vrea să deschidă 300 de benzinării în România în următorii trei ani. Astfel, azerii vor să ajungă printre cei mai mari jucători de pe piaţa românească.

Primele staţii sub brandul SOCAR (State Oil Company of the Azerbaidjan Repulic - n.r.) ar putea să apară în aproximativ două luni, după ce compania a preluat la începutul anului o reţea mică de benzinării din Botoşani - Romtranspetrol. Reprezentanţii din România ai companiei azere nu au putut fi contactaţi, însă planul strategic a fost anunţat chiar de către preşedintele SOCAR, Rovnag Abudllayev.

Benzinarii particulari, în vizorul azerilor

Contactat de EVZ, Ion Tache, preşedintele Asociaţiei Benzinarilor Particulari, spune că aşteaptă oferte din partea azerilor. "Momentan nu am avut discuţii cu cei de la SOCAR. Aşteptăm oferta lor", ne-a spus Tache. El reprezintă interesele mai multor benzinari particulari de pe piaţa românească, care în prezent mai deţin 298 de staţii de distribuţie, după ce în urmă cu trei ani asociaţia avea 468 de benzinării. "Este un lucru firesc ca micii proprietari să dispară în timp şi să apară concerne mari", a explicat Ion Tache.

În ceea ce priveşte efectul asupra consumatorilor, şeful ben zinarilor particulari crede că azerii ar putea să intre pe piaţă cu preţuri mai mici decât marile companii de la noi, însă depinde mult de la cine vor achiziţiona carburanţii.

În prezent, cei trei mari actori de pe piaţa românească, OMV Petrom, Rompetrol şi Lukoil, au fiecare câte o rafinărie, după ce Petrom a luat decizia să închidă Arpechim, rafinărie pentru care şi-a arătat interesul şi SOCAR. De altfel, compania petrolieră azeră şi-a manifestat interesul şi pentru alte active importante de la noi, precum rafinăria Rafo sau combinatul chimic Oltchim.

Printre reţelele care ar putea să atragă interesul azerilor se află şi cele ale Rafo sau Petromservice, care de altfel sunt deja scoase la vânzare prin licitaţie.