Preşedintele şi fostul vicepreşedinte al CA al Băncii Transilvania s-ar fi umplut de bani în urma valorificării unui pont pe care îl aveau ca "insideri".
Suma pe care preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, şi fostul vicepreşedinte, Claudiu Silaghi, au câştigat-o din manipularea pieţei de capital este de aproximativ 30 de milioane de lei, potrivit procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Cluj.
Puşi sub acuzare pentru manipularea pieţei de capital şi spălare de bani, cei doi au fost trimişi în judecată săptămâna aceasta, alături de alte şase persoane, procesul aflându-se pe rol la Secţia Penală a Tribunalului Bucureşti.
Acţionând pe cont propriu, Ciorcilă şi Silaghi au vândut către Bank of Cyprus acţiuni ale Băncii Translivania (TLV) pe care le cumpăraseră prin interpuşi, după ce aflaseră de intenţia băncii cipriote de a achiziţiona o cotă din capitalul Băncii Transilvania.
Potrivit procurorilor DIICOT, Ciorcilă a câştigat 11,7 milioane de lei, iar Silaghi între 17 şi 20 de milioane de lei, exploatând informaţii pe care le aveau datorită poziţiilor lor în conducerea băncii.
Contactat, ieri, de EVZ, avocatul celor doi, Florin Plopeanu, a refuzat să facă orice comentariu. Horia Ciorcilă a declarat, recent, pentru EVZ: "Este exclus să fi folosit informaţii pentru folosul meu sau al altora. Voi face declaraţii mai amănunţite, dar deocamdată nu mă lasă avocaţii".
Potrivit DIICOT, Ciorcilă a derulat operaţiunile bursiere prin intermediul offshore-ului cipriot Dodworth, care îi apar ţine. "Ca urmare a informaţiilor private deţinute, care, dacă ar fi fost făcute publice, ar fi avut un impact semnificativ asupra preţului TLV, prin intermediul offshore- ului Dodworth, a vândut 8,9 milioane de titluri TLV (...) cum părătorului Bank of Cyprus", se arată în rechizitoriu.
"Din probe rezultă că, de la bun început, Ciorcilă Horia a folosit societatea Dodworth Limited în numele căreia a efectuat tranzacţiile, iar ulterior a încasat contravaloarea tranzacţiilor în conturile acestei societăţi şi a virat aceste sume în mai multe conturi aparent fără legătură cu persoana sa pentru a disimula adevărata natură a provenienţei, circulaţiei şi pro prietăţii banilor", au mai scris magistraţii DIICOT. Ciorcilă le-ar mai fi vândut ciprioţilor acţiuni TLV odată cu vânzarea unui alt offshore pe care îl avea în Cipru: Salecom Limited.
Silaghi a investit profitul în obligaţiuni de stat
Înainte de a vinde, pe 7 decembrie 2009, 33,6 milioane de titluri TLV către Bank of Cyprus, Silaghi a cumpărat, prin intermediul soacrei sale, Doina Marioara Cojocaru, 43,6 milioane de titluri TLV, în valoare de 74,7 milioane de lei. Deşi Silaghi coordona toate operaţiunile şi îi comunica personal ordinele de tranzacţionare brokerului Radu Codruţ Jurcovan, numele său rămânea necunoscut în registrul Bursei. "Nu am văzut-o niciodată şi nu am discutat cu Cojocaru Doina-Marioara, domnul Silaghi transmitea ordinele", a declarat Jurcovan în faţa anchetatorilor.
Silaghi vehicula titlurile TLV şi prin intermediul unui SRL pe care îl controla, Aroma Star, existând operaţiuni în care ceea ce vindea prin intermediul soacrei cumpăra prin această societeate comercială. De asemenea, a vândut titluri TLV şi printr-o companie offshore pe care o are în Cipru: Wellane Limited.
Potrivit procurorilor, pentru a face pierdută urma banilor câştigaţi din aceste tranzacţii, Silaghi a depus bani în conturi deschise la RBS Bank, la Citybank, la Banca Transilvania. Un milion de euro l-a transferat în contul fiicei sale, Laura Stanca Silaghi, iar două milioane de euro le-a folosit pentru achiziţionarea de obligaţiuni cu scadenţa în 2012, emise de Ministerul de Finanţe.
VÂNZARE DETURNATĂ
BT, capitalizată pe sub mână
Unul dintre martorii citaţi în dosarul instrumentat de DIICOT declară că, pentru a-şi consolida poziţia pe piaţă, Banca Transilvania îşi propusese, încă din 2008, să identifice un partener strategic: o bancă străină care să-i cumpere o cotă din capital şi să-i asigure finanţare pe termen mediu.
Merrill Lynch a oferit consultanţă pentru găsirea acestui partener strategic, iar discuţii în vederea încheierii parteneriatului au existat cu banca grecească Marfin, cu Group Societe Generale, cu Banca Naţională a Greciei şi cu Bank of Cyprus.
Toate tratativele, purtate instituţional, au căzut, Bank of Cyprus ajungând, în final, să deţină 9,7% din Banca Transilvania graţie tranzacţiilor "paralele" cu Ciorcilă şi Silaghi. Ciorcilă este prezent în "Capital Top 300", cu o avere estimată la 90 de milioane de euro.