La 30 de ani de la câștigarea independenței Kazahstanului și de la stabilirea unor legături diplomatice cu România, Ambasada Republicii Kazahstan din România a organizat o conferință astăzi, 25 septembrie 2022, intitulată Masa Rotundă „Noul Kazahstan”.
Relația bilaterală România- Kazahstan
Interesul celor trei decenii de relații bilaterale cu Republica Kazahstan au avut la bază cooperarea în domeniile comerțului și energiei. Pe parcursul timpului au existat mai multe mecanisme care au ajutat la dezvoltarea și consolidarea legăturilor economice dintre cele două părți.
Ambasadorul Republicii Kazahstan din România, E.S.Dl. Nurbakh Rustemov, a susținut că între România și Kazahstan a existat, există și va continua să existe o cooperare strânsă în domeniul economic și cultural, continuitatea datorându-se interesului ambelor părți.
De asemenea, ambasadorul Republicii Kazahstan din România și-a început discursul prin a explica ceea ce s-a întâmplat în cadrul protestelor din Kazahstan din ianuarie 2022, când oamenii au ieșit în stradă din cauza creșterii bruște a prețurilor la gazele lichefiate. Conform informațiilor primite de oficialii Kazahstanului, în grupurile care s-au revoltat au existat persoane care au mai avut probleme cu legea, precum hoți sau violatori.
Reformele și inițiativele șefului statului care vizează construirea “Noului Kazahstan” a fost, de asemenea, unul dintre subiectele dezbătute de ambasadorul Rustemov. Totodată, a fost subliniat angajamentul țării față de îndeplinirea tuturor obligațiilor și garanțiilor față de comunitatea internațională.
Interesele României
Revenind la relația bilaterală, cadrul în care se poate dezvolta parteneriatul României cu statul kazah, este unul benefic, existând deschiderea ambelor părți înspre o continuitate a cooperări pe plan economic și cultural.
Strategia națională a țării a menținut ridicată importanța statelor din Caucaz și din Asia Centrală, un document adoptat în 2006 punând bazele încadrării statelor din Asia Centrală în conceptul de securitate a României. Marea Neagră este considerată o zonă de tranzit pentru resursele energetice, fiind privită ca un consumator de energie și furnizor de securitate. În acest context, statul kazah este văzut ca un potențial în furnizarea resurselor energetice, dar și ca o posibilă piață pentru export.
Pe de altă parte, compania de stat din domeniul petrolului și gazelor naturale, KazMunayGas (KMG), compania-mamă a Rompetrol, este unul dintre cei mai mari investitori străini din economia românească, care procesează țițeiul kazah în rafinăriile Petromidia și Vega pentru a asigura atât piața internă, cât și exportul de produse finite. De asemenea, domeniul livrării de uraniu pentru asigurarea necesarului pentru programul energetic al României este strâns legat de Kazahstan, cel din urmă începând să livreze uraniu sub formă de combustibil pentru reactoarele nucleare din România.
Câteva voci din partea României au fost auzite la această conferință online, printre care s-au remarcat președintele Consiliului Legislativ al României, Florin Iordache, care a felicitat dinamica pozitivă a cooperării dintre România și Kazahstan, din ultimii 30 de ani. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale al României, Adrian Ionuț Chesnoiu, a readus în evidență faptul că Kazahstanul este cel mai mare partener comercial al României din Asia Centrală și că România intenționează să dezvolte o cooperare în domeniul agriculturii, având ca scop identificarea unor proiecte specifice și a unor noi nișe.
De asemenea, directorul general al Ministerului Afacerilor Externe al României, Dan Iancu, a exprimat condoleanțe victimelor din ianuarie, precum și o speranță asupra unei anchete cât mai obiective asupra evenimentelor, dar a și subliniat relația fructuoasă dintre România și Kazahstan, atât din punct de vedere politic, cât și economic și cultural.
În acest context, ambasadorul Kazahstanului în România a declarat că: „Ne propunem să organizăm o vizită oficială a viceprim-ministrului afacerilor Externe al Republicii Kazahstan în România. Evident, acest lucru va da un impuls puternic dezvoltării relațiilor bilaterale pe întregul spectru de cooperare”.