Ceauşescu a ştiut! Serviciile străine au lovit în 1989. Dovada unui general activ din contraspionaj. O nouă pagină de istorie

Ceauşescu a ştiut! Serviciile străine au lovit în 1989. Dovada unui general activ din contraspionaj. O nouă pagină de istorie

"Scânteia Tineretului” a publicat la data 18 decembrie 1989, în pagina 5, un text care nu avea aparent nicio logică şi care suna oarecum bizar. Articolul vorbea despre măsuri de protecție solară în plină iarnă.

Textul format din cinci paragrafe a făcut multă vâlvă la acea vreme și anii de după Revoluție deoarece părea să fie un mesaj încifrat. 

În decembrie 2007, un general activ din contraspionajul românesc a găsit textul şi a trimis decriptarea acestuia pentru a fi citită într-o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). 

Textul în original şi decriptarea lui, aşa cum a fost făcută CSAT, apărut pentru prima oară în Magazinul Cultural Ştiinţific:

Textul din Scînteia Tineretului: 

”Cîteva sfaturi pentru cei aflaţi în aceste zile la mare

1. Evitati expunerea intempestivă şi prelungită la soare. E de preferat să începeţi mai prudent, cu reprize scurte de 10-15 minute – cînd pe-o parte, cînd pe alta. Astfel, vă veţi asigura un bronzaj plăcut şi uniform.

2. Nu vă avîntaţi prea mult în larg. Oricum, în caz de pericol, nu strigaţi. Este inutil. Şansele ca prin apropiere să se afle vreo persoană dispusă a vă asculta sunt minime. 

3. Profitaţi de binefacerile razelor ultraviolete. După cum se ştie, ele sunt mai active între orele 5,30 şi 7,30. Se recomandă cu precădere persoanelor mai debile. 

4. Dacă sunteţi o fire sentimentală şi agreaţi apusurile soarelui, librăriile de pe litoral vă oferă un larg sortiment de vederi cu acest subiect. 

5. Şi încă ceva – dacă aceste sfaturi v-au pus pe gînduri şi aveţi deja anumite ezitări, gîndindu-vă să renunţaţi în favoarea muntelui, înseamnă că nu iubiţi în suficientă măsura marea. (S.P.)”.

Aceasta este decriptarea trimisă către CSAT în 2007:

 1 – Declanşaţi, pe neaşteptate, planul ”Soare”. Începeţi prudent, cu operaţiuni scurte, de 10-15 minute, simultan în mai multe zone, până la acoperirea întregii ţări. 

2 – Nu depăşiţi obiectivele. Altfel sunteţi în mare pericol şi nu vă va ajuta nimeni. 

3 – Bazaţi-vă pe sprijinul trupelor speciale care au rol activ între orele 5,30 şi 7,30 în scopul recuperării răniţilor. 

4 – Devastaţi librăriile şi distrugeţi ”operele alese” (cărţile lui Ceauşescu – n.r.) pentru instigare şi intimidare. 

5 – Pentru nehotărâţi: nu trădaţi scopul, dacă vă iubiţi ţara. 

Autorul articolului, Sorin Preda, a susținut în faţa anchetatorilor Ministerului Apărării că el a scris un text umoristic şi atât. Spunând că cele cine paragrafe nu aveau nicio legătură cu revoluţia şi că a fost o pură întâmplare că au fost interpretate în acest fel. 

Totuşi, fişetul în care se păstra manuscrisul a fost manuscrisul acestui text a fost spart şi acesta a dispărut în timpul evenimentelor de după 22 decembrie 1989.  Această dezvăluire vine în contextul în care  Ceaușescu a acuzat implicarea anumitor servicii străine în evenimentele din Decembrie ‘89.  

 

Ne puteți urmări și pe Google News