22 decembrie - ziua în care Revoluția s-a extins la nivel național. De ce unii spun că acea zi ar fi marcat finalul acesteia?
22 decembrie - ziua în care Revoluția s-a extins la nivel național. De ce unii spun că acea zi ar fi marcat finalul acesteia?
22 decembrie 1989 este momentul în care Ceaușescu a abandonat puterea. Perioada 14-22 decembrie 1989 este considerată, pornind de la Iași și până la Timișoara, apoi la București, faza anti-ceaușistă și anti-comunistă a Revoluției. Din 22 decembrie 1989 și până la apariția CPUN. a fost o fază a așezărilor și luptelor pentru putere între tabere.
22 decembrie - principalele orașe
Craiova, Constanța, Sibiu, Cluj, Iași, de altfel, toate marile orașe ale țării, pe 22 decembrie au marcat fuga lui Ceaușescu. Oamenii au ieșit pe străzi, animați de ce se spunea la TVR. Au fost incidente armate, s-a tras, au fost răniți, dar și mulți morți. Evident, atunci se răspândeau mesaje rapide, diversioniste greu de demontat sau de verificat ca surse, fiindcă porneau de la oameni antrenați special pentru asta.Numărul morților de după 22 decembrie a fost mult mai mare decât al celor dinainte.
Pe 25 decembrie 1989, Ceaușescu a fost executat și pentru morții de după 22 decembrie când el nu mai putuse teoretic să ordone nimic, nimănui.Este de ajuns să fie căutate listele morților la Revoluție, pe Internet și se va vedea anvergura morții. Au murit de la copii din leagăn, la bătrâni paralizați în case, prin ferestrele cărora au ricoșat gloanțe.
Unitățile militare au fost asmuțite una contra alteia, militarii s-au împușcat între ei, uneori și sub imperiul fricii. Problema a fost că în decembrie, militarii ciclului 1 abia încheiaseră perioada pregătirii de bază, urmând ca apoi să facă manevre, trageri de câmp. Ori, pur și simplu, militarii de ciclul I (majoritari la Revoluție) s-au trezit manipulați și puși să tragă într-un inamic inventat sau invizibil.
Diversioniștii aveau inclusiv simulatoare sonore și video de tragere. Militarii, terorizați efectiv de alarme și trageri, trăgeau în tot ce li se părea suspect. Mulți civili cu ten mai închis au fost luați drept arabi, în isteria acelor zile. Mulți bărbați prezentabili au fost luați drept securiști deși nu erau.
22 decembrie - punctul central al Revoluției
În mod clar Revoluția din 1989 nu s-a terminat în 1989. Nici măcar în 1990. Piața Universității și Mineriadele de până în 1991 țin organic de revoluția din decembrie 1989 și de reașezarea politică, de lupta între gruparea Iliescu și Opoziția democrată coalizată sub semnul Pieței Universității.
Guvernul Roman, pus în 1990, după alegerile din mai 1990, a fost demis cu ajutorul minerilor în septembrie 1991. Încă nu se sudase o structură fiabilă. Constituția României a fost adoptată la 21 noiembrie 1991 și votată prin referendum la 8 decembrie 1991.
Abia atunci putem spune că Revoluția s-a încheiat cu adevărat. Dar, numai cei din perioada 16-22 decembrie au primit certificate de revoluționar, deci privilegii. Lor le convine să nu se facă adevărata cronologie a Revoluției.
Fie vorba între noi, nici Revoluția Franceză din 1789 nu are azi o cronologie care să mulțumească pe toată lumea.