Constanța, în topul rușinii! Cine va mai îndrăzni să meargă la Marea Neagră

Cifre îngrijorătoare după ce ONG Mare Nostrum a finalizat centralizarea datelor privind monitorizarea plajelor de pe litoralul românesc, sesiunea septembrie. Potrivit raportului, anul 2019 este cel mai murdar an, cu un număr de aproape 46.000 deșeuri identificate în cele două sesiuni. Recordul negativ la capitolul deșeuri îl deține plaja din Constanța. Plasticul continuă să sufoce plajele românești.

ONG Mare Nostrum a monitorizat, în luna septembrie, opt sectoare de plajă, atât din nordul, cât și din sudul litoralului românesc. Numai în această sesiune au fost identificate 33. 300 deșeuri, aceasta fiind cea mai mare cantitate de deșeuri înregistrată din 2014 până în prezent: ”Potrivit datelor noastre, această sesiune înregistrează un record negativ, mai exact avem cu 6.000 mai multe deșeuri identificate decât în sesiunea din octombrie 2016, care deținea până acum recordul negativ la acest capitol. Nu este o veste bună, din niciun punct de vedere, aceasta fiind o involuție din punct de vedere al responsabilității”, arată coordonatorului de proiect în cadrul ONG Mare Nostrum, Angelica Paiu.

Potrivit voluntarilor de mediu, plasticul a guvernat  și această sesiune, elementele din material polimeric artificial însumând 26.500 din totalul de 33.300 al acestei sesiuni, adică 80%. Sectorul din Constanța este cel mai murdar sector, cu peste 9.300 deșeuri, urmat fiind de Eforie, sector ”campion” la capitolul greutate deșeuri, adică 62 kg.  Pe al treilea loc se află Mamaia.

La polul opus, cele mai curate sectoare sunt cele din Corbu, Vama Veche și Tuzla. Mucurile de țigară dețin recordul negativ și de această dată: 18.000 elemente identificate, dintre care 6.650 doar pe sectorul din Constanța: ”Față de sesiunile trecute, am constatat o creștere a numărului de obiecte cu grad de risc, atât pentru faună, dar mai ales pentru sănătatea umană: scutece, absorbante, tampoane, plasturi, seringi, bețe de urechi. Acestea degradează calitatea apei pentru scăldat și pot prezenta un risc pentru sănătatea umană. Mai mult decât atât, statistic, o remorcă plină de plastic ajunge în apele oceanelor și mărilor în fiecare minut, iar în 2030 vor fi două pe minut, iar în 2050 – patru (potrivit raportului realizat de Ellen MacArthur), astfel la fiecare 3 tone de pește există o tonă de plastic; în 2050, acesta va fi în inferioritate”, susține Angelica Paiu.

La nivel de kilograme, odată cu sesiunea din septembrie au fost eliminate 160 kilograme deșeuri de pe 2% din porțiunile de plajă de pe litoralul românesc.

În concluzie, anul 2019 este cel mai murdar an de până acum, potrivit raportărilor ONG Mare Nostrum, cu 45.814 deșeuri înregistrate în cele 2 sesiuni.  Față de luna aprilie, numărul de elemente inventariate a fost de 2,6 ori mai mare, iar față de luna septembrie 2018, acesta a crescut cu peste 9000 de deșeuri.  Din 2014 și până acum, ONG Mare Nostrum a inventariat și eliminat în mod corespunzător 146.500 deșeuri.

Pornind de la această problemă, ONG Mare Nostrum a inițiat o petiție de eliminare a plasticului de unică folosință, care poate fi găsită la https://www.marenostrum.ro/content/ia-atitudine