SURPRIZĂ: 2018 ar putea aduce un NOU PRODUCĂTOR de gaze în Marea Neagră

SURPRIZĂ: 2018 ar putea aduce un NOU PRODUCĂTOR de gaze în Marea Neagră

Până la începerea producţiei de hidrocarburi în zona de mare adâncime a Mării Negre de către consorţiul ExxonMobil-OMV, un nou jucător ar putea începe producţia din 2018. Este vorba de compania Black Sea Oil and Gas, fosta Sterling Resources cumpărată de fondul de investiţii Carlyle.

"În 2018 aşteptăm intrarea în producţie în zona Mării Negre a companiei Black Sea Oil and Gas. Ei sunt în acest moment în faza de a-şi proiecta şi vor începe construcţia instalaţiilor de suprafaţă pentru a începe producţia la începutul anului 2018. Ceilalţi doi mari jucători (Exxon şi OMV – n.red.) şi cei mai importanţi, de fapt, estimează demararea producţiei undeva în 2020 - 2021. Dar aici avem un "dar" cu majuscule. Începerea sau demararea proiectului de dezvoltare pe cele două mari perimetre din zona de mare adâncime a Mării Negre este influenţată de foarte mulţi factori. Unii sunt politici, alţii ţin de partea de fiscalitate, alţii ţin de partea de piaţă şi nu în ultimul rând de preţul gazului", a declarat astăzi Sorin Gal, directorul general al Direcţiei Petrol din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), transmite Agerpres. 

Potrivit acestuia, investiţiile realizate în Marea Neagră au depăşit cu mult două miliarde de dolari, dar rezultatele încă se lasă aşteptate. “Dacă luăm în considerare faptul că singurul producător din Marea Neagră vine cu un aport de sub 10% din producţia de ţiţei şi gaze a României, putem spune că Marea Neagră încă nu a intrat în acest coş energetic al României sau a intrat foarte puţin”, a spus Sorin Gal, la dezbaterea “Romania Oil & Gas Conference & Exhibition”. 

În prezent, singurul producător de hidrocarburi din Marea Neagră este compania OMV Petrom, care operează în zona de mică şi medie adâncime. În plus, împreună cu americanii de la ExxonMobil, compania a derulat un amplu program de explorare seismică în blocul Neptun Deep, zona de mare adâncime a Mării Negre. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, declara la începutul anului că americanii de la ExxonMobil au investit 1,3 miliarde de euro pentru explorările din Marea Neagră, iar estimările arată că este vorba despre un zăcământ de gaze de peste 100 de miliarde de metri cubi. Iancu a amintit că, în apropierea perimetrului explorat de Exxon și Petrom, Lukoil a confirmat un alt zăcământ de 30 de miliarde de metri cubi.

Unde va produce gaze Carlyle 

EVZ vă spune cine este grupul Carlyle şi ce perimetre offshore au concesionat de la statul român.

Grupul Carlyle a preluat, în luna august 2015, operaţiunile din România aparţinând Sterling Resources Ltd. Noua entitate denumită Black Sea Oil & Gas este deţinută în totalitate de Grupul Carlyle. Perimetrele XIII Pelican şi XV Midia au fost achiziţionate de la compania Sterling Resources Ltd. şi includ descoperirile de gaze Ana, Doina, şi Eugenia precum şi un portofoliu de prospecte în perimetrul Midia. 

Iată harta perimetrelor concesionate de către aceştia (sursa: compania). 

Cele două perimetre ale Black Sea Oil & Gas, respectiv XIII Pelican şi XV Midia (apă de mică adâncime) totalizează aprox. 4.200 km2 într-o zonă insuficient explorată până în prezent a platoului continental al Mării Negre aparţinând României. Black Sea Oil & Gas este compania operatoare în aceste perimetre, în numele parteneriatului cu Gas Plus International BV  şi Petro Ventures Europe BV, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei.