2014 : ANUL CELOR mai importante tranzacții bancare de la noi

2014 a fost, de departe, cel mai important an al achizițiilor pe piața bancară românească, cu două tranzacții importante. Prima este preluarea Millennium Bank de către OTP Bank România, la începutul lunii august. Cea de-a doua a implicat jucători din primele zece bănci locale: Banca Transilvania, care a achiziționat Volksbank.

Atacă Top 10

Ungurii de la OTP își anunțaseră de multă vreme intenția de se extinde pe piața locală printr-o achiziție. 

Astfel, OTP a anunțat în august că preia în proporție de 100% acțiunile Millennium Bank România, valoarea tranzacției fiind de 39 de milioane de euro. 

Potrivit calculelor OTP, în urma acestei preluări, instituția va ocupa poziția a XI-a în clasamentul general al băncilor din România. După încheierea procedurilor legale, procesul de integrare va dura aproximativ un an, estimau oficialii OTP la anunțarea preluării. 

Achiziția Millennium Bank România vine după ce OTP a derulat negocieri cu Royal Bank of Scotland, dar tranzacția nu s-a concretizat, din cauza prețului mare solicitat de RBS.

Cea mai mare achiziție din criză

Cea mai importantă tranzacție a anului a fost însă achiziționarea Volksbank de către Banca Transilvania, la începutul lui decembrie, ambele bănci fiind jucători de top 10 din sistemul bancar românesc.

Dacă în urma tranzacției realizate de OTP banca ar putea ataca în curând poziția a zecea în clasamentul băncilor locale, în urma înglobării Volksbank, Banca Transilvania devine principalul concurent al BRD, care și-a asigurat ani la rândul poziția a doua în clasamentul bancar.  

Potrivit clasamentului de la finele anului trecut, BT și Volksbank aveau împreună active în valoare de 45 de miliarde de lei, în timp ce BRD avea 47 de miliarde de euro. Rămâne de văzut care sunt activele raportate de cele trei bănci la finalul anului, pentru a ști exact ce poziție ocupă în clasament. 

Banca țintește locul doi pe piața bancară din România, a spus președintele Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă.

Până la integrarea celor două business-uri „atât BT, cât și Volksbank Romania S.A. vor acționa ca entități separate până la finalizarea tranzacției, urmând ca doar după această dată să aibă loc procesul de integrare a Volksbank Romania S.A. în cadrul BT. Încorporarea Volksbank Romania S.A. va avea loc după îndeplinirea tuturor procedurilor legale și după solicitarea și primirea tuturor aprobărilor necesare din partea autoritățitor competente", a comunicat Banca Transilvania în anunțul privind preluarea Volksbank.