Ungaria lui Viktor Orban nu încetează să uimească pieţele. Anul trecut, când a preluat puterea, guvernul condus de Orban a decis să pună capăt acordului încheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Ieri, liderii maghiari au anunţat că vor cere ajutorul FMI, ameninţaţi fiind cu scăderea ratingului.
Două minute. De atât a avut nevoie ministrul ungar al Economiei, György Matolcsy, să informeze misiune Fondului monetar Internaţional (FMI) aflată la Budapesta că Ungaria vrea să încheie un acord cu instituţia financiară, potrivit agenţiei de presă MTI. Discuţiile ar putea începe înainte de Crăciun. Potrivit autorităţilor maghiare, acordul de împrumut ar trebui să înceapă în ianuarie sau februarie 2012. "Guvernul ungar a început discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană pentru un nou acord care, în loc de măsuri de austeritate, să promoveze creşterea economică", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei de la Budapesta.
Acesta a precizat că banii nu vor fi folosiţi pentru finanţarea datoriei publice, doarece Ungarie este capabilă să găsească fonduri în piaţă. De asemenea, Matolcsy a spus că noul acord cu FMI va fi unul diferit de cel semnat de precedentul guvern în 2008, scopul său urmând să asigure creşterea economică. Potrivit Reuters, Ungaria ar putea încheia cu FMI un acord de tip preventiv, aşa cum are şi România şi Serbia, în valoare de cinci, respectiv un miliard de euro
"Capitolul consolidării financiare a fost închis, datoria statului a fost redusă şi s-a convenit ca anul viitor deficitul public să fie mai mic de 3% din PIB", a adăugat ministrul Economiei din Ungaria.
Ungaria a beneficiat, în 2008, de un ajutor de salvare în valoare de 20 de miliarde de euro din partea FMI, UE şi Băncii Mondiale. Acordul a fost întrerupt la venirea la putere a lui Viktor Orban, în 2009.
Va încheia Ungaria un acord cu FMI sau sunt doar vorbe? Reprezentanţii FMI declarau, ieri, într-un comunicat de presă că nu negociază cu Ungaria un acord de împrumut şi că afirmaţiile oficialilor de la Budapesta i-au luat prin surprindere. Şi Bnaca Centrală se pare că a aflat tot din presă despre intenţiile guvernului condus de Viktor Orban. Aceste lucruri îi fac pe economişti să se întrebe dacă nu cumva guvernul ungar nu vrea decât calmarea pieţelor, deoarece orice înţelegere cu FMI acordă credibilitatea unui guvern care nu de puţine ori a suprins prin deciziile politice şi economice adoptate.
Potrivit lui Peter Attard Montalto, economist la Nomura, declaraţiile făcute la Budapesta seamănă destul de bine cu tactica adoptată de Turcia, în 2009, care a tot tărăgănat negocierile cu FMI, folosindu-le drept scum împotriva nervozităţii pieţelor.