2009, anul finalizării despăgubirilor FNI

AVAS vrea să încheie în acest an plăţile către păgubiţii Fondului Naţional de Investiţii. Suma totală depăşeşte 450 de milioane de lei.

Preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Mircea Ursache, vrea ca în acest an să finalizeze toate plăţiile către păgubiţii Fondului Naţional de Investiţii (FNI).

Într-un interviu acordat EVZ, Ursache a declarat că, deşi legea nu limitează în timp, pentru statul român este mult mai bine ca procesul despăgubirilor să fie încheiat în acest an. În caz contrar, cheltuielile vor fi mai mari pentru că instanţa a decis ca sumele celor care au depus bani la FNI să fie indexate cu inflaţia. 92% dintre deponenţi au depus documentele

Conform preşedintelui AVAS, până în prezent, circa 19.500 dintre cei 23.000 de deponenţi şi-au depus dosarele pentru a fi despăgubiţi. „Sunt suficiente încasările ca să-i pot plăti pe toţi în acest an”, a spus Ursache.

La jumătatea lunii trecute, guvernul a aprobat ca AVAS să împrumute de la Trezoreria Statului 210 milioane de lei (50 milioane de euro). „Eu am propus ca această sumă de 210 milioane de lei să reprezinte plafonul maxim. Niciodată nu voi lua decât atât cât am nevoie, numai pentru sumele pe care le am scadente”, spune şeful AVAS. Ursache menţionează că cei 23.000 de deponenţi, conform celor patru sentinţe judecătoreşti, îşi primesc banii în termen de şase luni de la data depunerii documentaţiei complete.

„Unii şi-au luat (banii - n.r.) mai repede decât termenul ăsta, atât timp cât veniturile AVAS au devansat depunerile de restituire a păgubiţilor”, a precizat şeful instituţiei.

În prezent, la AVAS, sunt în aşteptare dispoziţii de plată de 5,7 milioane de lei. „Până acum nu era situaţia asta. Eu estimez că undeva în jur de 30 iunie iarăşi va fi o situaţie în care nu se va aştepta nicio zi din a şasea lună. În luna februarie 2009, am avut o intrare masivă şi am plătit, după care nu a mai fost nimeni”, a afirmat Ursache. Ori AVAS, ori deficit bugetar

Întrebat de ce a fost aleasă tocmai AVAS pentru a achita aceste plăţi, Ursache a menţionat că instituţia pe care o conduce nu a avut nicio implicare în procesul de cădere a FNI şi ca atare nu are nicio răspundere în acest sens.

„Singura instituţie a statului implicată în procesul FNI-ului a fost CEC, care a avut şi are ca acţionar unic Ministerul Finanţelor Publice, deci statul român, şi care la un moment dat, întrun potenţial proces de privatizare, a fost degrevat de acest balast”, spune şeful AVAS.

El spune totuşi că a fost o decizie înţeleaptă. „Faptul că, dacă banii ar fi fost plătiţi de la bugetul de stat, de către Finanţe, în limita unui deficit bugetar, ar fi grevat banii din ministere, în timp ce veniturile pe care AVAS le face, acestea nu afectează bugetele ministerelor. Este o soluţie chiar înţeleaptă”, a afirmat Ursache.

Autoritatea trebuie să efectueze plăţi pentru păgubiţii FNI ca urmare a patru sentinţe judecătoreşti, respectiv sentinţa 13.732 din 17 decembrie 2004 în dosarul 5079/2001, sentinţa 1.064 din 4 martie 2005 în dosarul 13.483/2004, sentinţa 1.866 din 22 aprilie 2005 în dosarul 1.284/2005 şi sentinţa 4.534 din 28 martie 2008 în dosarul 30.399/3/2007.