2009: 1,4 tone de cocaină capturate în vamă

Anul acesta, până la jumătatea lunii trecute, Vama a confiscat, pe lângă stupefiante, 25 de milioane de ţigări şi 65.000 de litri de alcool.

Vameşii de la Constanţa Sud au descoperit, la sfârşitul lunii ianuarie, 1.080 de calupuri de cocaină, cu o greutate de circa 1,1 kg fiecare, în două containere cu cherestea de cedru, sosite din Brazilia pentru o firmă din Gorj. Aceasta este una dintre cele mai mari capturi de droguri cu care se pot lăuda autorităţile române în acest an.

În total, de la începutul anului şi până la jumătatea lunii iunie, angajaţii vamali au capturat şi au confiscat 1,4 tone de cocaină şi 120 de tablete de efedrină, ne-a declarat Sorin Blejnar, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), in stituţie în subordinea căreia se află Autoritatea Naţională a Vămilor. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, principalele descoperiri de droguri s-au rezumat la peste 213 kilograme de heroină.

De la începutul anului până pe 15 iunie, cei peste 3.700 de vameşi români au descoperit aproape 1.000 de cazuri de transport de ţigări contrafăcute şi au confiscat circa 25 de milioane de ţigarete. Anul trecut, în perioada similară, autorităţile au confiscat peste 30 de milioane de ţigări. În privinţa băuturilor alcoolice produse ilegal, în prima jumătate a lui 2009, vameşii au descoperit 65.000 de litri, iar în aceeaşi perioadă de anul trecut - peste 46.000 de litri, potrivit şefului Fiscului.

De unde vin frunzele de coca

„În toate cazurile de descoperiri de cocaină sau frunze de coca, mărfurile au fost expediate din ţări din America de Sud, zonă de risc din punctul de vedere al producerii şi traficului ilicit de droguri, în special cocaină”, spune el.

În ceea ce priveşte ţigaretele confiscate la vamă, acestea provin din spaţiul exsovietic, după ce sunt cumpărate de pe piaţa internă a acestor ţări, unde preţurile sunt mult mai mici decât la noi.

Din cantitatea totală de băuturi alcoolice ilegală descoperită de Vamă, 98% provine de pe piaţa internă. „Capturile de alcool şi băuturi alcoolice, în majoritatea cazurilor, provin din mici distilerii sau din gospodăriile individuale ale micilor producători, fiind descoperite în trafic pe diferite mijloace de transport”, spun reprezentanţii ANAF. Numai 2% din cantităţi provin din Serbia, Ucraina sau Moldova.

STRATEGIE

Cum luptă românii cu traficul de droguri

Controalele, examinarea TIR-urilor şi a mărfurilor sunt câteva dintre metodele folosite de vameşi pentru descoperirea acestor produse. „Punctele vamale de frontieră au fost dotate cu mijloace şi echipamente moderne de detecţie şi control, cum ar fi scanner container, scanner mobil, porţi detecţie radioactivitate, detectoare contrabandă, detectoare portabile radiaţii, endoscoape”, ne-a declarat Sorin Blejnar. În plus, la depistarea drogurilor mai participă şi echipe de câini.