2.000.000 €, preţul pentru un titlu de campioană câştigat fraudulos

Ion Crăciunescu spune că "a auzit" despre moda topurilor aranjate în culise, arbitrii având un rol esenţial în trucarea rezultatelor.

Liga I la fotbal nici nu s-a pus bine în mişcare şi deja se ştie favorita la titlu. "Suspecta" de serviciu, arătată cu degetul de Adrian Porumboiu şi de Marian Iancu, este CFR Cluj, echipa cea mai des şi mai flagrant ajutată de arbitri în aceste prime runde. Trendul este vechi şi are legătură cu sistemul putrezit din fotbalul românesc. Nicio formaţie n-a luat titlul în ultimii ani fără a fi protejată, de "scut" beneficiind şi formaţiile mici, precum Unirea Urziceni şi Oţelul Galaţi. Ardelenii au fost împinşi de la spate de "fluieraşi" şi, în ciuda acuzaţiilor grave lansate de mulţi patroni, oamenii care conduc acest sistem bolnav asistă impasibili la "execuţiile" cu temă. Experienţa ultimelor sezoane arată că toate campioanele au fost principalele beneficiare ale erorilor de arbitraj. Oţelul a câştigat ediţia trecută după ce a învins în ultimele etape pe retrogradatele Craiova şi Brăneşti cu goluri din poziţii flagrante de ofsaid. "Arbitrii şi-au pus amprenta pe soarta ultimelor titluri" Puse cap la cap, acuzaţiile formulate de diverşi oameni de oftbal conduc la ideea că avem de-a face cu campioane false, decise în culise. Cât costă un titlu? La finalul campionatului trecut, Mircea Sandu a scăpat "porumbelul", iar destui l-au confirmat teoria: "Din surse am aflat că Iancu se pregătea să dea un milion şi jumătate de euro la Ligă şi 500.000 de euro la arbitri, ca să câştige titlul". Chiar dacă, din ediţia viitoare, campioana nu se va mai califica direct în grupele Ligii Campionilor, iar grămada de bani nu mai este sigură, preţurile pentru un titlu fals nu par să se fi modificat. "Nu pot să spun nici dacă anumite brigăzi au fost trimise «cu temă» sau nu la anumite meciuri. La întrebarea asta trebuie să vă răspundă DNA-ul . Cert este că arbitrajele şi-au pus amprenta pe stabilirea campioanelor în ultimii ani. Nu am certitudinea, nici probele necesare, dar mi se pare că şi acum ierarhiile încă se mai stabilesc dinainte. Atâtea greşeli câte am văzut în sezonul trecut n-am detectat în 36 de ani de arbitraj", ne-a declarat ieri Ion Crăciunescu, ultimul mare "fluieraş" al României.

Arbitrii rămân principala "armă" a cluburilor puse pe fapte mari, chiar dacă n-au trecut nici doi ani de când "lotul Penescu" a petrecut câteva luni "la răcoare". "Au fost greşeli mari de arbitraj. L-am întrebat pe finul meu ( n.r. - Cristi Borcea) dacă a trecut la «butoane » şi mi s-a jurat pe copii că nu face aşa ceva, iar eu l-am crezut. Vreau arbitri străini." GIGI BECALI, patron la Steaua VINA FRF-ULUI Sandu îl ţine în braţe pe Avram Mircea Sandu, preşedintele FRF, a preferat, şi în acest război, să stea deoparte şi să gireze prin lipsa sa de reacţie acest circ.

"Naşul" îl cocoloşeşte dintr-un motiv numai de el ştiut pe atât de hulitul Vasile Avram, preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, omul cu putere de decizie la delegări.

Asta dacă nu cumva Avram este de faţadă şi nu "colaborează" chiar cu Sandu la distribuirea "fluieraşilor". VINA LPF-ULUI Mitică zice că nu e treaba lui Mitică Dragomir, preşedintele LPF, păstoreşte un campionat compromis, dar şi el s-a spălat pe mâini de orice responsabilitate.

"Corleone" spune că acuzaţiile de corupţie sunt de competenţa DNA-ului şi a ce rut formal intervenţia acestei instituţii.

Dragomir a ştiut întotdeauna să cadă în picioare ca un veritabil "Hopa Mitică", deşi e greu de crezut că nu ştie mecanismul infernal al câştigurilor frauduloase.

Citiţi şi:

  • Porumboiu a luat foc: "Cupele CFR-ului sunt pline de mizerii! Nişte blatişti!"
  • Porumboiu nu se opreşte: "Paszkany să rămână cu blaturile lui!"
  • Dragomir se spală pe mâini şi cere intervenţia DNA-ului