200 de euro ca să te pozezi din aer

Un set de fotografii făcute de la câteva zeci de metri înălţime pot da un efect extraordinar evenimentului pe care vrei să-l organizezi. Zece poze "aeriene" te costă 200 de euro.

Un mikrokopter cu opt motoraşe controlat prin radiotransmisie şi un aparat digital ataşat pot face minuni în aer. Asta au demonstrat patru tineri din Bucureşti care, de aproape patru ani, au început o afacere mai puţin cunoscută în România: fotografia aeriană.

De două persoane este nevoie pentru toată opreţiunea: una dirijează aparatul în aer, iar cealaltă urmăreşte pe un display imaginile pe care camera le surprinde la înălţime. Laurenţiu Bălăceanu, cel căruia i-a venit ideea de a dezvolta această afacere, spune că, întâi de toate, a fost pasionat de pilotajul prin radiotransmisie, iar mai apoi au ataşat mikrokopterului un aparat digital.

10 minute în aer

Investiţia în mikrokopter şi în aparatele digitale s-a ridicat undeva la 8.000 de euro. Bălăceanu spune că, până acum, n-a reuşit să-şi amortizeze investiţia pentru că în continuare are cheltuieli pentru acumulatori, softuri, sau obiective pentru aparate. Comenzile însă par să se înmulţească. "În 2008, când a fost boom-ul imobiliar, chiar aveam treabă. Erau multe cereri pentru fotografierea aeriană a cartierelor rezidenţiale, a terenurilor. Şi vânzările de maşini mergeau şi fotografiam de sus parcurile auto. Apoi am început colaborările pentru evenimente: târguri sau nunţi", spune Laurenţiu Bălăceanu.

Ultimul proiect a fost filmarea la Castelul Bran, judeţul Braşov, a videoclipului piesei care va participa la Eurovision, interpretată de trupa Hotel FM. Acolo au avut şi primul incident. Mikrokopterul a căzut la pământ. "Una din regulile folosirii unui astfel de aparat este să nu-l înalţi când bate vântul. La Bran, o rafală a lipit aparatul de zidurile castelului, apoi s-a prăbuşit".

N-a avut însă pagube notabile: s-a rupt un motoraş din cele opt, dar aparatul de fotografiat era în stare bună. Bălăceanu poate ţine în aer elicopterul miniatural nu mai mult de 10 minute pentru un set de fotografii sau pentru o filmare. Costurile pentru 10 poze ajung însă la 200 de euro.

L-a pierdut în ceaţă

Aproximativ patru kilograme cântăreşte dispozitivul, iar înălţimea maximă pe care o poate atinge este de 1500 de metri. Încercarea de a stabili altitudinea la care poate ajunge cu mikrokopterul l-a făcut odată să piardă aparatul în ceaţă. "Una dintre comenzile pe care i le pot da este de a se întoarce «acasă», dar «acasă» pentru el nu înseamnă că se întoarce la sol, ci că se întoarce în punctul iniţial de la care l-am ridicat, adică îşi păstrează altitudinea".

De multe ori, cei patru ies să fotografieze din plăcere. Aşa au ajuns ca imaginile pe care le-au făcut să ajungă pe prima pagină a ziarelor atunci când şi-au pus pe site-ul lor fotografii cu Stadionul "Lia Manoliu" din Bucureşti, sau cu Pasajul Basarab aproape terminat.