2% dintre IMM-uri au proiecte europene

Birocratia, lipsa de transparenta si functionarii slab pregatiti ii indeparteaza pe investitori de fonduri.

Peste jumatate dintre firmele mici si mijlocii din Romania nu si-au propus sa cheltuiasca vreodata fonduri europene, arata rezultatele unui sondaj efectuat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Astfel, 53,90% dintre cele 1.178 de IMM-uri cuprinse in cercetarea realizata in perioada aprilie-mai nu s-au aratat interesate sa intocmeasca proiecte ca sa obtina finantari pentru afacerile lor din fondurile structurale. 31,41% dintre intreprinzatori sunt abia in stadiul de informare cu privire la sumele care vor veni odata cu adoptarea programelor de finantari de catre Comisia Europeana.

Pentru a face pasii necesari obtinerii banilor, 9,93% dintre manageri asteapta momentul cand fondurile vor deveni operationale. In acelasi timp, doar 2,46% dintre respondenti au apelat la serviciile unei firme de consultanta sau ale unui patronat care sa-i ajute sa intocmeasca documentele. Cei mai hotarati manageri de mici afaceri se afla deja in stadiul de elaborare a proiectelor. Acestia sunt insa putini - doar 2,29% dintre cei interogati.

Experiente neplacute

Lipsa de interes a micilor intreprinzatori fata de finantarile europene vine din experientele neplacute prin care au trecut anii anteriori, cand au incercat sa acceseze fonduri de preaderare si s-au lovit de multa birocratie, dar si de lipsa de transparenta din partea autoritatilor, considera Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.

Functionarii putini si insuficient pregatiti in domeniul fondurilor structurale, unii chiar „oameni slabi, angajati prin nepotisme, pe pile politice”, sunt alte doua piedici care ii fac pe micii afaceristi sa renunte la incercarea de a obtine bani europeni.

Presedintele CNIPMMR spune ca firmelor le-ar fi mult mai usor daca „Ghidul aplicantului” va fi publicat inainte de obtinerea acordului Comisiei Europene pe fiecare program propus de ministere.

„Trebuie realizat un ghid care sa fie valabil 95% si sa nu se precizeze doar cele cinci-sase aspecte care depind de aprobarile de la Bruxelles”, considera Nicolescu. Astfel, potentialul aplicant ar putea elabora proiectul si va face precizarile sau modificarile cerute de Comisia Europeana in momentul publicarii variantei finale a „Ghidului”.

Reprezentantii Consiliului mai acuza modalitatea greoaie de obtinere a informatiilor despre fondurile structurale. Nicolescu propune guvernului sa prezinte datele disponibile referitoare la programele cu finantare europeana pe un singur site dedicate tuturor posibilitatilor de obtinere a fondurilor UE.