1977 - Răscoala minerilor la adresa lui Ceaușescu a plecat de la o lege a pensiilor. VIDEO

1977 - Răscoala minerilor la adresa lui Ceaușescu a plecat de la o lege a pensiilor

1977 a însemnat un an cu multe evenimente pentru regimul comunist. Prima dată s-a confruntat cu mișcarea de rezistență a scriitorului Paul Goma care după modelul din Cehoslovacia a inițiat Charta 77, ceea ce a stârnit furia Partidului și a Securității. Apoi a venit marele cutremur ce a zguduit România făcând peste 1.500 de morți și peste 11.000 de răniți. Problemele pentru Nicolae Ceaușescu nu avea unde să se sfârșească aici.

La mijlocul anului, 35.000 de mineri din cei 90.000 pe care avea România au intrat în grevă. Motivul era o lege a pensiilor inițiată de Guvernul Verdeț care interzicea cumularea pensie de invaliditate cu salariul. Nicolae Ceaușescu avea să treacă prin momente grele, dar a găsit resurse se întoarcă greva minerilor în favoarea sa. A acceptat chiar și unele revendicări.

Nicolae Ceauşescu, 4 august 1977: “Am fost ieri in Valea Jiului. Acolo s-au ridicat o serie de probleme legate de organizarea muncii, acestea le-am discutat cu cei de acolo şi sunt tovarăşi care rezolvă problemele. S-au ridicat foarte multe probleme legate de proasta aprovizionare, că nu s-a realizat programul pe care l-am discutat acum doi ani şi orientarea stabilită atunci la Comitetul Politic Executiv de a asigura o aprovizionare prioritară pentru Valea Jiului”.

Dar represaliile aveau să fie crunte.

Lavinia Betea, istoric:

De la 3 august şi pănă la jumătatea lui septembrie 1977 fuseseră “verificaţi” peste 20.000 de angajaţi ai Centralei Miniere Valea Jiului (CMVJ). Conform notei sinteză intocmite de Securitate, “au fost scoase din zonă 241 persoane” (nu se spune unde au fost duse), 197 dintre acestea fiind angajaţi ai CMVJ. “16 elemente care au comis violenţe” (nu sunt specificate) au fost puse in discuţia colectivelor de muncă, 15 mineri fiind “deferiţi justiţiei”.

Au fost, de asemenea, aplicate 287 de sancţiuni disciplinare de către conducerile minelor, conform Codului Muncii. Şi mai sibilice sunt descrierile acelora “asupra cărora s-au intreprins măsuri de către organele de securitate şi miliţie”. Astfel, “pe linie de securitate” au fost 73 de avertizări şi 399 de atenţionări (numele oamenilor nu sunt menţionate). “Pe linie de miliţie” s-au dat 453 de avertismente şi… mai mult de 600 de “contravenţii pe acte normative”.