1967 - anul în care Dinamo le-a predat rugby titanilor din Hexagon

„Alb-roșii” au cucerit trofeul Cupei Campionilor Europeni după o fi nală istorică, disputată împotriva celor de la S.U. Agen. Performanța dinamoviștilor s-a scris la trei ani după ce Grivița Roșie reușise să triumfe în aceeași competiție.

La nivel de club, rugby-ul românesc s-a remarcat pe deplin în două rânduri: în 1964 și 1967. Grivița Roșie a fost prima echipă din România care a reușit să triumfe în Cupa Campionilor Europeni, după duelul cu puternica trupă franceză Stade Montois (din care făceau parte numeroși componenți ai naționalei din Hexagon), meci în care arbitrul a sfârșit partida înainte de timpul regulamentar, la scorul de 10-0 pentru grivițeni.

Trei ani mai târziu, a venit rândul lui Dinamo să exceleze în celebra competiție, iar rugby-ul mioritic era din nou pe prima pagină a ziarelor internaționale.

Și ca triumful să fie și mai răsunător, dinamoviștii au fost „călăi” tot pentru o echipă franceză, de această dată fiind vorba despre S.U. Agen, poate cea mai puternică echipă a Franței la acea vreme, cucerind titlul de campioană, prima oară în 1962, iar mai apoi atât în 1965, cât și în 1966. Finala Cupei Campionilor Europeni din 1967 (ultima ediție a întrecerii) s-a desfășurat în două manșe. În tur, la 25 decembrie 1966, Dinamo a plecat învinsă din Franța, duel în care a cedat cu 12-0.

„Românii au fost de-a dreptul fantastici!”

În vara anului următor, pe 9 iunie, „alb-roșiii” au făcut un retur de poveste. La pauză, dinamoviștii conduceau cu 3-0, dar au rămas în 14, deoarece Enciu Stoica s-a accidentat și a fost transportat la spital. În ciuda acestui aspect, cei care au avut de suferit au fost tot francezii.

Și ce suferință! Elevii lui Mircea Leonte s-au mobilizat exemplar, iar scorul final a fost de 18-0, și celebrul trofeu le-a revenit bucureștenilor. La Agen evolua și Lacroix, căpitanul de atunci al reprezentativei „Cocoșului Galic”, cel care avea să exclame la finalul partidei „Românii au fost de-a dreptul fantastici!”.

Anii , 60 au loc de cinste în filele de istorie a sportului cu balonul oval din România. Naționala noastră reușise să învingă de trei ori Franța (1960, 1962 și 1968), plus alte două remize cu galici, în 1961 și 1963. În 1986, S.U. Agen a mai căzut „victimă” unei echipe românești: Farul Constanța (scor 6-9).