19 ianuarie -ziua „divorțului” dintre Antonescu și legionari

Mareșalul Antonescu

19 ianuarie - ziua „divorțului” dintre Antonescu și legionari. Ce eveniment a determinat ruptura definitivă dintre cei doi poli de putere de la București?

19 ianuarie - ziua „divorțului” dintre Antonescu și legionari. Ce eveniment a determinat ruptura definitivă dintre cei doi poli de putere de la București?

În datele de 16 și 17 ianuarie 1941. Mișcarea Legionară decide să strângă rândurile. Generalul Antonescu îi dăduse lui Horia Sima de înțeles că nu mai vrea să continue cu el, iar Sima dacă voia, o va face fără Antonescu. Evident, era un bluf, pentru că Antonescu venise triumfător de la Obersalsburg pe 14 ianuarie 1941.

La 18 ianuarie 1941, generalul Constantin Petrovicescu, seara avusese la Radio România o conferință în care  vorbise despre încercarea de eliminare a Mișcării Legionare în anul 1934

19 ianuarie  - incidentul de la Hotel Ambasador

Hotelul Ambasador din București era un hotel nou în peisajul Micului Paris. Se afla pe Bulevardul Take Ionescu la numărul 10 (azi Bulevardul General Gheorghe Magheru Nr. 10 A), fiind proiectat de arhitectul Arghir Culina. Aici, se stabiliseră camerele de locuit ale membrilor Misiunii Militare Germane în România, conduse de generalul Erik Hansen,

În acea noapte, de 19/19 ianuarie 1941, la ora 00.48, maiorul Helmuth Döring șeful Direcției Transporturi din cadrul Misiunii Militare Germane era împușcat la ieșirea din acel hotel.Nu se știe nici azi cu exactitate cine anume a tras. Oficial, a fost reținut un cetățean grec de origine turcă, Demetrios Sarandos (alternativ Sarantopuoulos). Acesta era cunoscut ca apropiat al serviciilor secrete britanice SOE (ulterior Intelligence Service). Era de asemenea, cunoscut pentru simpatii anarhiste. Pașaportul britanic găsit asupra lui fusese eliberat la Genova în Italia, de unde venise la București. Interogatoriile s-au încheiat fără să se afle ceva pentru că executantul era rezistent la tortură.

19 ianuarie 1941 - teorii ale asasinatului

Istoricii cred că SOE a dorit eliminarea unui oficial german pentru a dezlănțui cearta dintre Ion Antonescu și Horia Sima. Ion Antonescu l-a demis pe Ministrul de Interne Constantin Petrovicescu și a cerut ca toți prefecții legionari să depună armele și să părăsească sediile în care funcționau.

Sergiu Nicolaescu în filmul „Revanșa” din 1974 a prezentat teoria că legionarii l-ar eliminat pe maiorul german. Evident, am spune că este o ficțiune, numai că regizorul român care călătorea des în Germania Federală, ca negociator pentru filmele românești în străinătate, a avut ocazia să se întâlnească acolo cu un celebru ofițer  superior german care a activat în Gestapo la Atena, București și Riga. Se numea Kurt Geissler (22 august 1902, Berlin - 14 octombrie 1963, Sollingen).

Cuvântările de la Gara de Nord

Acesta i-a relatat versiunea lui despre momentele premergătoare rebeliunii legionare. astfel, maiorul german asasinat în fața Hotelului Ambasador ar fi fost un agent Abwehr acoperit care avea sarcina importantă a asigurării comunicațiilor cu toate agenturile germane din Balcani, fiind practic omul de încredere al Amiralului Wilhelm Canaris, șeful Abwehr, spionajul militar german care era în rivalitate cu SS, Gestapo, RHSA și SD, chiar și cu serviciiile secrete aferente Legației Reicului la București. Tot Geissler ar afi avansat teza eliminării sale de către legionari pentru decredibilizarea lui Antonescu. Însă Antonescu se bucura de încredere și măsurile lui Antonescu vor acutiza ruptura în următoarele două zile.

Cuvântările generalilor Hansen și Antonescu din 21 ianuarie 1941, de la Gara de Nord, ocazionate de repatrierea trupului neînsuflețit al maiorului Helmut Doring au arătat că legionarii pierduseră deja bătălia care va avea să înceapă în 21 ianuarie 1941.