LPF a profitat din plin de pe urma scandalurile iscate între oficialii din Liga I. Prin deciziile luate de comisii, forul condus de Dumitru Dragomir a strâns o adevărată avere.
Devenit o luptă crâncenă pentru bani, influenţă şi notorietate, fotbalul românesc trăieşte în epoca ţăţismelor zilnice, motiv pentru care conducătorii, ajunşi principalii actori (rol care în alte ţări le revine fotbaliştilor şi antrenorilor), încasează pedepse pe bandă rulantă.
De câţiva ani, amenzile şi suspendările curg în valuri. Măsura nu-i sperie pe patronii din Liga I. Din contră, a înteţit ritmul atacurilor. LPF a profitat din plin de pe urma conflictelor. A dictat amenzi şi suspendări cu nemiluita. La Gigi Becali este vorba despre 93 de luni de suspendare (după recursuri, au rămas 75) şi sute de mii de lei (825.000) de scos din buzunare. Ce înseamnă să fii suspendat în fotbalul românesc e mai puţin cunoscut şi aproape deloc important.
Pentru scandalagiii Mititelu, Iancu, Porumboiu, Turcu sau Borcea reprezintă doar încă o interdicţie care nu-i afectează, mai ales că nu le îngrădeşte câtuşi de puţin să strige nestingheriţi pe la televiziunile de profil. În schimb, amenzile îi ustură. O parte din bani ajung la cluburi
Un an şi jumătate de suspendare şi 450.000 de lei amendă. Atât a încasat, recent, Gigi Becali, în doar o săptămână, după ce a „călcat strâmb”, devenind duşmanul lui Dumitru Dragomir. „Corleone” controlează comisiile, iar verdictele sunt atât de „independente” pe cât sunt interesele şefului. Patronul stelist Gigi Becali ştie cel mai bine asta. Când era prieten cu Dragomir, orice derapaj verbal, orice tentativă de corupţie, „brichetele”, „valizele” se dizolvau în hăţişurile unor regulamente ambigue.
Dincolo de relaţia sinuoasă a fostului oier cu comisiile şi cu Dragomir, se naşte o altă discuţie. Unde ajung şi cum se folosesc sumele imense vărsate în conturile ligii de toţi „oamenii de fotbal” disperaţi după reclamă şi mânaţi de interese, care ţin să se dea mereu în stambă şi care atacă suburban oricând şi pe oricine? Tot acest spectacol grotesc se desfăşoară, musai, în direct, pe toate posturile cu profil sportiv. Dacă nu-i vede o ţară întreagă, cearta n-are niciun farmec.
Rând pe rând, toţi au „cotizat” din nenumărate motive sau scăpări de comportament. Sancţiunile s-au schimbat de la o zi la alta, de la o comisie la alta. E aproape imposibil de stabilit un cumul corect al lunilor de suspendare şi al banilor plătiţi.
Suspendările nu-i afectează câtuşi de puţin, pentru că nu li se interzice accesul la lojă şi nici să dea telefoane antrenorilor. Amenzile dor cel mai mult acum, pe timp de criză. Conform estimărilor EVZ, liga a dat amenzi de 2,5 milioane lei şi a dictat 169 de luni de suspendare. DUMITRU DRAGOMIR:
„Banii ajung la cluburile care nu fac probleme” EVZ: Domnule Dragomir, ce se întâmplă dacă Gigi Becali nu va plăti amenzile primite? Dumitru Dragomir: O să plătească, staţi liniştiţi. Mai face şi el gălăgie, ca de obicei, dar va scoate banii. Dacă nu, Steaua nu va fi programată în campionat.
Şeful Stelei susţine că din aceşti bani plătiţi salariile angajaţilor de la ligă, acesta fiind motivul pentru care nu vă mai opriţi din amendarea conducătorilor. E prost informat. Se poate verifica faptul că nu ne plătim oamenii din acei bani.
A mai spus că nu e acţionar la Steaua, nu mai are nicio calitate oficială la club, deci, n-are cum să fie suspendat. El crede că vorbeşte cu proştii. Luaţi toate declaraţiile lui recente şi vedeţi dacă are sau nu puterea la club. Cine mai crede ceva din ce zice el?
Unde ajung banii din aceste amenzi? S-au strâns milioane de lei... Toţi banii ajung la ligă, dar nu-i folosim noi. Un procent, 30-35 la sută, se duce la federaţie. Restul merg într-un cont din care, la sfârşitul campionatului, îi împărţim cluburilor. Nu e în regulament, dar aşa am vrut eu, să beneficieze şi cluburile care nu fac astfel de probleme.
Care sunt interdicţiile pe care le au cei pedepsiţi, pentru că, în afară de amenzi, nu-i sperie nimic altceva? Cei suspendaţi nu au voie să facă nimic în numele clubului. Dar nimic.