16 ore de lupta pentru salvarea fetitei nascute in varful muntilor

"Am pastrat fetita, chiar daca m-am despartit de tatal ei", a declarat ieri tanara Maria Oseaca, in varsta de 22 de ani.

Femeia care a nascut in urma cu trei zile la Hotelul Piatra Arsa din Muntii Bucegi a ajuns ieri la maternitatea din Ploiesti, impreuna cu fetita ei, Ioana Georgiana. "Am pastrat fetita, chiar daca intre timp m-am despartit de tatal ei. Sper sa fie sanatoasa ca sa ma pot bucura o viata de ea", a declarat mama, imediat dupa sosirea la maternitatea din Ploiesti.

Maria Oseaca, in varsta de 22 de ani, a nascut marti noapte la Hotelul Piatra Arsa, aflat la 2.000 de metri altitudine, unde era angajata. Ea a fost asistata la nastere de medicii si asistentii loturilor olimpice de caiac-canoe, care se aflau in cantonament impreuna cu sportivii. Pentru a le cobori de la cabana atat pe mama, cat si pe micuta, a fost trimis pana la Piatra Arsa un utilaj de deszapezire.

Numai ca, din cauza nametilor inalti de trei metri, acesta a ajuns la 2.000 de metri abia ieri-dimineata, dupa mai bine de 16 ore. Cu ajutorul lui, copilul a fost transportat 10 kilometri, pana la o ambulanta, iar de acolo a mai fost nevoie de inca cinci ore pentru a ajunge in Ploiesti.

"A fost o operatiune destul de dificila din cauza conditiilor meteo nefavorabile. Bebelusul a fost tinut tot timpul intr-un incubator special", a declarat doctorul Daniel Nicolae, directorul Serviciului de Ambulanta Prahova.

Tetina improvizata Maria Oseaca este angajata de cativa ani la Complexul National Sportiv Piatra Arsa pe post de camerista. Marti seara, cu aproape doua luni mai devreme decat era programat, femeia a inceput sa acuze dureri, semn ca se apropia nasterea.

Afara, vantul sufla cu peste 150 de kilometri la ora, iar nametii erau aproape imposibil de strabatut. Din cauza viscolului, nici telecabina nu functiona, astfel ca femeia a fost nevoita sa ramana in hotel. Norocul ei a fost reprezentat de cei doi medici ai lotului national de caiac-canoe, Ion Stoian si Vanevca Ventel.

"Cand s-a declansat travaliul, pe la ora 5.00, am improvizat o masa ginecologica daca-i putem spune asa. Noroc ca am avut prosoape si fese, cu improvizatii de tampoane. A reprezentat un tur de forta pentru noi si a fost pentru prima data in viata mea cand am participat la o nastere. Unul dintre medici a facut o tetina dintr-o manusa chirurgicala si asa l-am putut alapta", ne spune Dumitru Mureseanu, asistent medical la Institutul de Medicina Sportiva din Bucuresti, care a participat ca ajutor al celor doi medici.

Hranita cu glucoza si ceai Pentru ca, dupa nastere, mama nu a putut sa o alapteze, micuta a fost hranita timp de 15 ore cu ceai si glucoza. "Au fost conditii mai speciale, pentru ca Ioana Georgiana s-a nascut in pozitie podalica, adica cu picioarele inainte. Chiar si in lipsa aparaturii de specialitate ne-am descurcat. Dupa nastere, am ingrijit mama si am facut baita copilului", povesteste Vanevca Ventel, medicul lotului olimpic feminin de canotaj.

URARI

Patzaichin ii doreste o cariera sportiva Multiplul campion olimpic si mondial la canotaj Ivan Patzaichin, prezent in cantonament la Hotelul Piatra Arsa, a indragit-o pe micuta din primele ei clipe de viata si a glumit chiar spunand ca aceasta ar putea deveni mascota lotului olimpic.

"Soarta a facut ca noi sa fim prezenti aici si de-abia seara, la masa, am aflat de eveniment. A doua zi dupa nastere a fost sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi si ne-am gandit ca numele Ioana Georgiana i s-ar potrivi de minune. Speram ca si micuta sa imbratiseze pe viitor o cariera sportiva", ne-a declarat Ivan Patzaichin, antrenorul lotului olimpic de canoe baieti.