Certurile cu cei dragi, vârsta înaintată, durerile de inimă şi stresul sunt o serie de factori care vă pot ţine treji toată noaptea.
Dacă nu dormiţi bine, nu vă veţi putea concentra în timpul zilei şi puteţi avea chiar probleme de sănătate. Mai mulţi specialişti citaţi de publicaţia „Forbes“ au identificat 14 motive majore care vă fac să aveţi nopţi albe. Somnul de după-amiază, statul în pat când aveţi o insomnie sau ora nepotrivită la care vă culcaţi sunt doar câteva dintre ele.
„Unele lucruri fireşti pe care le fac oamenii ca să poată adormi le cauzează de fapt mai multe probleme“, remarcă Philip Gehrman, profesor de psihologie la University of the Sciences din Philadelphia.
Mai multe nopţi albe după 50 de ani Studiile au arătat că persoanele căsătorite au, de regulă, mai puţine probleme cu somnul decât cele divorţate. Acest aspect depinde însă de calitatea mariajului. Studiile cercetătorilor de la University of Pittsburgh arată că femeile căsătorite care sunt fericite adorm mai uşor şi au un somn mai bun decât cele nefericite. Somn prost au şi părinţii care dorm cu micuţii în acelaşi pat, susţin cercetătorii de la Penn State University.
Un număr semnificativ de femei nu dorm bine deoarece se îngrijorează din cauza cancerului, deşi niciuna nu are antecedente în familie, arată cercetările realizate de oamenii de ştiinţă de la Brooklyn Health Disparities Center at SUNY Downstate Medical Center şi Long Island University, Brooklyn. De asemenea, menstruaţia, sarcina şi menopauza cauzează modificări hormonale care duc la tulburări de somn.
Calitatea somnului se modifică odată cu vârsta. Persoanele de peste 50 de ani au somnul mai uşor, se trezesc în timpul nopţii şi adorm mai greu. Unele tulburări de somn sunt cauzate de dureri sau de boli cronice, precum artrita, care afectează populaţia în vârstă. Antidepresivele pot cauza insomnii
Tulburări au şi persoanele cu apnee de somn, deoarece la plămâni nu ajunge suficient aer. Blocajul ar putea fi cauzat de relaxarea muşchilor gâtului, de o cantitate prea mare de ţesuturi grase în gât sau de căile respiratorii prea mici.
Somnul prost poate cauza dureri de inimă, dar şi reciproca este valabilă. Persoanele cu probleme cardiace se pot trezi din somn din cauza tulburărilor de respiraţie. În alte cazuri, somnul poate fi tulburat de dureri în piept, palpitaţii sau fibrilaţii atriale, potrivit unui studiu apărut în „Harvard Heart Letter“.
Un program zilnic prea agitat vă poate afecta somnul, mai ales dacă nu vă faceţi timp să vă relaxaţi o jumătate de oră sau o oră înainte să vă băgaţi în pat. Majoritatea persoanelor simt nevoia să stea puţin şi să mediteze asupra evenimentelor din ziua respectivă sau să se gândească la soluţii pentru rezolvarea problemelor. Unele persoane cu depresie sunt nevoite să ia medicamente antidepresive. Aceste medicamente pot cauza insomnie, lucru cu atât mai rău cu cât persoanele depresive au deja probleme cu somnul.
Ridicaţi-vă din pat dacă nu reuşiţi să adormiţi
Unele persoane sunt mai sensibile la zgomot în timpul nopţii decât altele. De asemenea, temperatura din cameră poate avea un impact asupra somnului. Specialiştii susţin că somnul este mai bun dacă dormitorul este răcoros.
Şi somnul de după-amiază vă poate cauza insomnii noaptea. Experţii susţin că puiul de somn din timpul zilei scade nevoia de a dormi noaptea care se acumulează pe parcursul zilei.
Dacă încercaţi să adormiţi şi nu reuşiţi, ridicaţi-vă din pat, deoarece este posibil să deveniţi anxioşi. Altfel, după un timp, s-ar putea să asociaţi statul în pat cu incapacitatea de a adormi. Dacă mâncaţi târziu, este foarte posibil să nu mai puteţi adormi toată noaptea. Organismul va fi mult prea concentrat să metabolizeze alimentele decât să se relaxeze. Specialiştii vă sfătuiesc să mâncaţi câteva gustări în timpul zilei, pentru ca la cină să nu mai simţiţi nevoia să consumaţ i multe alimente. De asemenea, este important să nu vă culcaţi imediat după cină, ci după cel puţin trei ore.