11 sfaturi pentru o vizita la medic

Multi pacienti din Romania se plang ca asteapta mult in fata cabinetelor medicilor pentru o consultatie si ca sistemul de programari nu este bine pus la punct. Va oferim 11 sfaturi de aplicat cand mergeti la doctor.

Pacientii romani se plang mai ales ca medicii din unitatile de la stat nu le acorda suficient timp. Insa nu numai romanii sunt nemultumiti. Un studiu publicat de site-ul medical Web Md arata ca si pacientii din strainatate au probleme atunci cand vine vorba despre comunicarea cu medicii: 24% dintre intervievati se plang ca asteapta cel putin 30 de minute pana intra in cabinet, 19% - ca nu se pot programa mai devreme de o saptamana la consult, 9% - ca medicul nu discuta suficient cu ei, iar 7% - ca nu li se explica prompt rezultatele analizelor.

Doctorii inclusi in sondaj au si ei nemultumiri. Ei critica faptul ca pacientii nu vin la consultatie in prima faza a bolii, ca nu sunt deschisi referitor la simptome, ca cer analize si retete inutile. De aceea, specialistii publicatiei „Consumer Reports” au intocmit o lista de ponturi care faciliteaza comunicarea cu medicii:

1. Alegerea medicului. Daca nu este o situatie de urgenta, alegeti-va medicul in functie de recomandarile prietenilor, colegilor sau rudelor.

2. Incercati sa va formati o cultura medicala. Cititi mai mult pe internet, dar fiti atenti la calitatea surselor de informare.

3. Cunoastere mai buna. Trebuie sa stiti cat mai multe despre afectiunea dumneavoastra. Daca va cunoasteti bine corpul, discutia cu specialistul va fi mult mai usoara.

4. Alcatuiti-va o agenda medicala. Inainte de consultatie, notati tot ce doriti sa discutati cu doctorul si stabiliti prioritatile.

5. Cereti date de contact: e-mail, telefon fix si mobil. Sunt deschisi la aceste aspecte mai ales medicii tineri, in cautare de pacienti. Cand raman nelamuriri, puteti cere detalii si prin posta electronica. Daca obtineti doar numarul de telefon, intrebati in ce interval orar ii puteti contacta.

6. Luati-va insotitori. E bine sa aveti alaturi de voi o persoana apropiata atunci cand mergeti la consult. Veti avea un sprijin moral, iar insotitorul va poate aminti unele detalii.

7. Fiti corecti si vorbiti deschis. Pentru a primi un diagnostic exact, nu incercati sa ascundeti medicului unele informatii. Spuneti tot ce va supara, tot ce simtiti si nu va rusinati.

8. Urmati intocmai sfatul medicului. Respectati reteta exact cum v-a prescris-o specialistul. Luati pastilele la ora si in doza specificate. Tineti cont daca medicamentele trebuie luate inainte ori dupa masa; intrebati si alte detalii.

9. Fiti insistenti. Daca nu intelegeti limbajul medicilor, intrebati de mai multe ori, pana cand va lamuriti. Rugati-i „sa traduca” termenii si nu spuneti ca ati inteles cand, de fapt, nu este asa. Intrebati despre efectele adverse ale medicamentelor si tot ce v-ar putea fi de folos.

10. Daca sunteti nemultumiti, schimbati doctorul. Nu „va legati” de un medic doar pentru ca este aproape de casa sau il cunoasteti de mult timp. Daca nu sunteti satisfacuti de modul in care va trateaza, apelati la alti specialisti. Cand aveti incertitudini, cereti a doua si chiar a treia opinie medicala.

11. Mare grija la medicamentele din reclame. Uneori acestea sunt potrivite pentru afectiunile dumneavoastra, alteori nu. Intrebati medicul daca puteti lua acele pastile, precum si despre interactiunea lor cu alte medicamente cu care va tratati.