Mii de copii se întrec, anual, pentru a prinde un loc în clasa a V-a la unul dintre liceele cu ştaif din ţară. Admiterea constă în probe de olimpiadă la matematică, română sau limbi străine plus, la unele şcoli, istorie şi geografie.
În spatele deciziei de a da şcoala de cartier pe un liceu bine văzut stau de regulă părinţii, convinşi că dascălii de aici sunt mai exigenţi şi mai capabili. "Spre deosebire de o şcoală de cartier, e mult mai bine. Chiar dacă e mai greu la început, se adaptează mai uşor regimului de liceu de mai târziu", povesteşe un părinte. Reversul medaliei este că, uneori, micuţii ajung să fie copleşiţi de volumul mare de studiu. Moda a prins în Capitală, dar şi la marile colegii din Iaşi sau Timişoara.
Abonaţi la olimpiade
La Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu" din Bucureşti, considerat o adevărată "pepinieră" de olimpici, selecţia elevilor în clasa a V-a se face în baza unui concurs numit "Micii campioni", organizat în luna iunie. Competiţia durează două zile şi presupune două probe scrise de matematică. Problemele sunt însă distractive şi pornesc de la situaţii reale de viaţă, iar cei care se clasează în primele locuri ajung în următorii ani "abonaţi" la olimpiadele şcolare. "Această metodă de selecţie chiar a dat roade în ultimii ani. Elevii de clasa a V-a şi a VI-a s-au întors cu foarte multe medalii de la olimpiade", explică Maria E. Panaitopol, profesoară de matematică.
Bătălia este acerbă şi la Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" din Capitală, unde admiterea constă în trei probe dificile: limba engleză (oral, interviu, scris), limba română şi matematică (o singură teză). O sarcină dificilă au şi copiii care vor să studieze la Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc" din Bucureşti. Desfăşurate tot în luna iunie, cele trei probe la engleză, română şi matematică au o structură similară cu cele de la Bacalaureat. Examenul scris la engleză durează o oră, apoi urmează o probă orală în care elevii vor citi un text şi vor purta un dialog cu alt elev, pe o temă dată.
Examen la cinci materii la Iaşi
Cele mai dure criterii de admitere sunt, de departe, la liceele cu ştaif din capitala Moldovei. Dacă vor să prindă un loc cât mai bun la colegiile de elită, în luna martie 2014, elevii de clasa a IV-a vor fi nevoiţi să dea şi câte opt examene. La şcolile de cartier, se susţin două probe la română şi la matematică, la colegiile de elită s-au adăugat examene la engleză, istorie sau geografie. Cei care obţin premii la concursurile organizate la nivelul fiecărei şcoli vor evita examenele mai dure.
"În funcţie de numărul de elevi, vor ocupa locuri copiii care vor lua premii la concursul nostru ce va avea loc pe 1 martie. Se va susţine o lucrare la limba română, timp de o oră, apoi copiii vor avea pauză 45 de minute, ca apoi să susţină testul la matematică, tot o oră. Noi, prin aceste concursuri, încercăm să descoperim copii cu potenţial", a precizat Paula Gavrilescu, director al Colegiului "Emil Racoviţă" din Iaşi. La Colegiul Naţional "C. Negruzzi", înscrierile se finalizează pe 12 martie. "Subiectele vor avea în vedere elemente de curriculum extins pentru clasele a III-a şi a IV-a, fiind concepute astfel încât să valorifice competenţa de exprimare scrisă, originalitatea şi creativitatea la limba română, respectiv deprinderile de calcul şi gândirea logico-matematică", a declarat Elvira Rotundu, directorul colegiului menţionat. (Valentina Adam, Georgeta Petrovici)
Timişoara: 3 candidaţi pe loc
Cu excepţia liceelor vocaţionale din Timişoara, unde se organizează admitere la intrarea în clasa a V-a pentru a identifica tinerii talentaţi în domeniile respective, o singură şcoală face selecţia elevilor care încep gimnaziul. Este vorba de Colegiul Naţional "Constantin Diaconovici" Loga.