EVZ CHIŞINĂU. Moldovenii se grăbesc să fugă din ţară

EVZ CHIŞINĂU. Moldovenii se grăbesc să fugă din ţară

Înghesuială la paşapoartele biometrice, deşi abolirea regimului de vize pentru spaţiul Schengen nu se face imediat.

La începutul lunii curente, cetăţenii Republicii Moldova au fost anunţaţi că ar putea obţine dreptul de a călători fără vize în spaţiul Schengen, doar cu paşaportul biometric. Deşi abolirea regimului de vize nu se face imediat, moldovenii au luat cu asalt secţiile de paşapoarte. Cu toţii doresc să fie pregătiţi când se va deschide larg uşa spre Vest. Potrivit datelor oferite de angajaţii de la Centrul Resurselor Informaţionale de Stat ,,Registru", în luna decembrie 2013 au fost înregistrate 13.389 de cereri pentru perfectarea paşapoartelor biometrice, iar în ianuarie 2014 cu circa 3.000 mai multe. Potrivit pronosticurilor specialiştilor de la Departamentul registre informaţionale de stat, încă patru ani situaţia va rămâne relativ constantă. Nivelul culminant va fi atins în 2018, când expiră termenul de valabilitate al paşapoartelor non-biometrice. Angajaţii de la Registru spun că pe zi pot perfecta până la 1.500 de paşapoarte biometrice. La 1 ianuarie 2014, în circulaţie se aflau aproape două milioane de paşapoarte de tip vechi.

Vacanţe fără impedimente

Cei mai mulţi dintre oamenii adunaţi la secţiile de evidenţă şi documentare a populaţiei spun că paşapoartele biometrice îi vor ajuta să meargă în vacanţă fără a întâmpina mari dificultăţi. "În fiecare an trebuia să optez pentru Ucraina pentru că problema vizelor mă făcea deseori să renunţ la a merge în altă parte. Acum sperăm să fie mai uşor şi să alegem destinaţiile care ne plac nouă", afirmă Cristina Ursu, profesoară.

Alţii însă vor să circule liber în UE pentru că au rude plecate peste hotare. "Am o soră stabilită în Spania de mai mulţi ani. E mai greu să vină ea aici, pentru că nu poate lăsa lucrul. În schimb, noi am putea să mergem acolo, dar când ajungem să ne facem vize, renunţăm, fiindcă trebuie să pierzi o groază de timp la Centrul Comun de Vize de la Ambasada Ungariei", menţionează Ana Ceban, studentă.

Cât costă paşapoartele biometrice?

Potrivit ofiţerului de presă al Centrului Resurselor Informaţionale de Stat "Registru" , Tatiana Bastrighin, preţul unui paşaport biometric care se face în decurs de 30 de zile costă 700 de lei. Pentru o singură zi, suma se dublează şi ajunge la 1.520 de lei. Pentru a ridica paşaportul în decurs de 6 ore, oamenii vor scoate din buzunar 1.900 de lei, iar pentru trei ore - 2.280 de lei. Preţurile pentru paşapoartele biometrice ale copiilor de până la 7 ani sunt mai mici. Pentru a-l ridica peste 30 de zile, părinţii vor plăti 430 de lei, iar pentru întocmirea în 3 ore, preţul este de 1.290 de lei.

Paşapoarte moldoveneşti, de vânzare în Ucraina Moldoveni cu vână de afacerişti s-au gândit că ar putea câştiga bani pe seama ucrainenilor pentru care calea spre Uniunea Europeană este încă blocată. Potrivit presei ucrainene, mulţi locuitori din apropierea frontierei cu ţara noastră ar fi dispuşi să renunţe la cetăţenia ucraineană în favoarea celei moldoveneşti. Pe Internet au fost postate deja anunţuri în care ucrainenilor li se promit paşapoarte moldoveneşti în schimbul sumei de 5.000 de dolari. Mai mult, intermediarii spun că doritorii de a obţine documentul ar trebui să se grăbească, deoarece după abolirea regimului de vize cu Uniunea Europeană preţurile vor creşte semnificativ. Autorităţile de la Chişinău nu au comentat deocamdată informaţiile apărute în presa ucraineană.

De trei ani cu paşapoarte biometrice Potrivit reprezentanţilor Centrului Resurselor Informaţionale de Stat "Registru", paşapoarte cu date biometrice (grupa sanguină, amprentele digitale, fotografia digitală) se eliberează în Republica Moldova începând cu 1 ianuarie 2011. În paşapoartele părinţilor nu se includ datele despre copii. Paşapoartele se eliberează pe un termen de 7 ani, iar pentru copiii cu vârsta de până la 7 ani se eliberează pe un termen de 4 ani. Amprentele digitale în paşaportul copilului cu vârstă de până la 12 ani nu este obligatorie. În cazul în care prelevarea amprentelor digitale este temporar imposibilă, paşaportul se eliberează pe un termen de 12 luni.

Ne puteți urmări și pe Google News