Paralela 45. Pe lângă volume de Lucian Boia şi Nicolae Manolescu, vor apărea noi titluri şi în seriile de autor ale unor scriitori celebri: Orhan Pamuk, Mario Vargas Llosa, Philip Roth şi Ernest Hemingway. Editura Paralela 45 mizează pe "o mică bombă editorială“: "Istoria Literaturii române pe înţelesul celor care citesc“, scrisă de criticul Nicolae Manolescu.
Noul volum va fi publicat după succesul monumentalei "Istorii critice a literaturii române. 5 secole de literatură“, lansat în 2008 de Nicolae Manolescu la aceeaşi editură. "Acum, în 250 de pagini, este rescrisă, într-un mod provocator, toată «Istoria critică a literaturii române» din 2008“, spune Călin Vlasie, directorul Editurii Paralela 45.
Criticul Nicolae Manolescu s-a documentat aproape 25 de ani pentru scrierea primului volum, care are 1.528 de pagini. Prima istorie a lui Manolescu a fost vândută în 5 ani în 11.500 de exemplare, deşi nu are un preţ accesibil, 250 de lei. "Este vorba despre o lucrare monumentală, care face istoria literaturii române de la origini până în prezent. Ceea ce edităm acum, la cinci ani distanţă, va fi o mare surpriză“, spune Călin Vlasie.
În Biblioteca Polirom vor apărea "Iarna vrajbei noastre“, de John Steinbeck (Premiul Nobel, în 1962), "Ridicat la cer“, de Jose Saramago (Premiul Nobel, în 1998), "Ani de câine“, de Günter Grass (Premiul Nobel, în 1999). În seria Ernest Hemingway (Premiul Nobel în 1954) de la Polirom, va apărea "Şuvoaiele primăverii“, al lui Orhan Pamuk (Premiul Nobel, în 2006) “.
"Raftul Denisei
În colecţia "Raftul Denisei“ de la Humanitas Fiction a apărut un nou volum al lui Mo Yan, câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură în 2012, "Balada usturoiului din Paradis“. Cartea va fi lansată pe 28 ianuarie, la Librăria Humanitas Cişmigiu.
Va fi finalizată seria romanelor lui Georges Simenon
Editura Polirom mizează, în 2014, pe două colecţii noi: "Biblioteca Memoria" şi cea de jurnale de călătorie. De asemenea, o serie de autor va fi consacrată celebrei exploratoare a Tibetului, Alexandra David- Neel. Totodată, în colecţia Biblioteca Polirom va fi finalizată seria dedicată scriitorului Orhan Pamuk, iar accentul va cădea mai ales pe autorii din Orient, Africa şi Islanda, mai puţin traduşi în România.
De asemenea, în 2014 va fi finalizată şi seria romanelor lui Georges Simenon.
Jurnalul Mariei Banuş, "Însemnările mele“
În prima parte a anului editorial 2014, Editura Cartea Românească va publica 25 de titluri noi – între acestea se vor afla şi manuscrisele care vor câştiga Concursul anual de debut. Rezultatele concursului se vor anunţa pe 1 martie. Cea mai spectaculoasă apariţie – în jur de 1000 de pagini – va fi jurnalul Mariei Banuş, "Însemnările mele“, din perioada (1927-1999), ediţie îngrijită de Geo Şerban. În colecţia de proză vor apărea romanele: "Tablouri dintr- o expoziţie“, de Constantin Mateescu, "Beniamin“, de Eugen Uricaru, "Apă neagră“, de Nicolae Stan, "Tu n-ai trăit nimic“, de Gabriel H. Decuble, "Noaptea soarelui răsare“, de Ovidiu Pecican, "Partea dreaptă a capului“, de Dragoş Ghiţulete. Primul volum de versuri din anul acesta este "Călcâiul lui Magellan“, de Octavian Soviany, urmat de: "Elefantul de câmpie“, de Constantin Iftime, "Viaţa din viaţa mea“, de Mircea Bârsilă, "Nanabozo“, de O. Nimigean.
Isabel Allende şi "Cărţi regale“
Pe 14 februarie, la Humanitas Fiction, va apărea volumul "Amor“, de Isabel Allende. Editura Curtea Veche îşi îmbie cititorii cu două volume din seria "Cărţi regale“: "Convorbirile Principelui Nicolae cu istoricul Filip Iorga“ şi cel al Silviei Zimmermann, "Portretul Regelui Carol I în opera Reginei Elisabeta“, care marchează 100 de ani de la moartea Regelui Carol I.
Mari opere literare repovestite pentru copii
Editura Curtea Veche va publica noi volume în seria "Cărţile copilăriei“, în care mari opere literare sunt repovestite pentru copii. Urmează multe noi titluri în seria de repovestiri ("Călătorie spre centrul pământului", "Gulliver", "Crimă şi pedeapsă"). Mult-aşteptatele "Aventuri ale lui Rafe" continuă în noul volum (V) şi vor fi publicate în această primăvară.
Premii pentru Mircea Mihăieş şi Brînduşa Armanca în Ungaria
Scriitorului Mircea Mihăieş i-a fost decernată diploma omagială a Fundaţiei colecţionarilor de artă contemporană ungară, împreună cu o plachetă de bronz, drept recunoaştere a activităţii sale excepţionale ca om de cultură, în special pentru stimularea relaţiilor culturale între ţări în perioada când a ocupat funcţia de vicepreşedinte ale ICR.
Fondatorii Maté Csák, preşedintele Secţiunii Arhitectură a Uniunii Jurnaliştilor Maghiari, şi Anna Körmendi, colecţionar de artă, au subliniat vizibilitatea şi deschiderea ICR în perioada 2005-2012 şi rolul instituţiei în relaţiile culturale dintre România şi Ungaria. Aceeaşi distincţie a fost înmânată şi Brînduşei Armanca, pentru spiritul european şi bunele servicii aduse relaţiilor culturale româno-ungare în perioada cât a condus Institutul Cultural Român din Budapesta şi filiala din Szeged.
Fundaţia premiază din doi în doi ani, de Ziua Culturii Ungare – 24 ianuarie, ziua imnului – personalităţi cu o contribuţie semnificativă în consolidarea legăturilor culturale transfrontaliere. Placheta de bronz este opera artistei Emma Egyed.

Mircea Mihăieș
Brânduşa Armanca şi Maté Csák