Numărul de gripe, răceli, pneumonii înregistrate în prima parte din acest an e cu 15% mai mare faţă de anul trecut. În acelaşi timp, numărul de imunizări antigripale a scăzut.
Primele date raportate la acest început de an despre românii înregistraţi oficial cu gripe şi răceli arată că sunt mai multe îmbolnăviri decât în 2013. Vestea proastă este că în acest an circulă mai multe tulpini de virusuri gripale, care afectează atât tinerii sănătoşi (A/H1N1), cât şi bătrânii şi copiii cu boli cronice.
Mai concret, între 6 şi 12 ianuarie au fost confirmate cinci cazuri de gripă în laborator şi peste 75.000 de viroze, arată datele centralizate de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile. "La nivel naţional, numărul total de afecţiuni compatibile cu gripa şi infecţii respiratorii (75.974) este cu 15.1% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent", se arată în ultimul raport al CPCBT.
În acelaşi timp, faţă de precedenta săptămână de monitorizare a crescut numărul de îmbolnăviri de 1,9 ori. Cele mai multe confirmări de gripă au fost în Sibiu (4). De la începtul anului, am mai fost cazuri de gripă confirmate în Braşov, Bucureşti, Maramureş, Mureş.
În Europa, a început oficial perioada activă de transmitere a gripei. Patru ţări (Bulgaria, Grecia, Por tugalia, Spania) au raportat cazuri sporadice de gripă, virusul dominant fiind A(H1)pdm09 (cel care a cauzat pandemie în 2009). În Portugalia şi Marea Britanie s-a atins vârful sezonului.
- Spălaţi-vă des pe mâini.
- Puneţi-vă o batistă la gură când tuşiţi şi strănutaţi.
- Nu mergeţi în colectivitate dacă v-aţi îmbolvănit.
- Vaccinaţi-vă. Anul acesta, Ministerul Sănătaţii a cumpărat din străinătate 600.000 de doze de vaccin, alte 400.000 urmând să vină de la Institutul Cantacuzino. Pentru că în ţară nu s-au terminat testele clinice, aceste doze nu pot fi folosite decât în martie.